Open Monumentendag

Gegevens

zaterdag 10 september t/m zondag 11 september

Diverse locaties

Elk jaar in het tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.

 

Ook in het Loosdrechts Plassengebied zijn er diverse monumenten te bezoeken. Hieronder hebben wij er een aantal geselecteerd. Het volledige overzicht is te vinden op de site van de Open Monumentendag.

 

Siertuin Gooilust
De siertuin stamt uit 1823 en was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust. Frans Blaauw woonde van 1895 tot 1936 op deze buitenplaats, waarvan zijn vrouw Louise Six eigenaresse was.  Tijdens je wandeling lopen heden en verleden in elkaar over. Aan de hand van historische foto’s ontdek je hoe Frans Blaauw de siertuin tot vogelparadijs heeft omgevormd. Neem een kijkje in het intrigerende verleden van Gooilust!
Zaterdag 10 september 13:00 – 16:30 uur

Buitenplaats Berg en Vaart

Zowel het huis als de tuin van deze buitenplaats zijn een rijksmonument. De oude monumentale structuur van de tuin is nog duidelijk zichtbaar.

De tuin is perfect onderhouden. Er zijn gemengde borders en parterres. Op een eiland in de slingervijver is een stilteprieel ingericht. Verder is er in de tuin een kleine oranjerie en een groot palmhuis. En het uitzicht over het weidse landschap aan de achterzijde is schitterend.

Behalve inheemse planten staan er in de tuin veel palmen, yucca’s en citrusbomen, evenals een groot aantal andere kuipplanten. De vrouw des huizes onderhoudt de tuin samen met vrijwilligers. De heer des huizes ontwierp meerdere structuren in de tuin en begeleidt de grote lijnen van de organisatie.

De rondleidingen door de eigenaren, die anderhalf uur duren, zijn een buitenkans om deze prachtige tuin te bezoeken!

Oppervlakte 1 ha.
Zaterdag 10 september 14:00 – 14:00 uur

Bekijk alle foto's
Tot ziens!