Fort Uitermeer

Gegevens

Fort Uitermeer

Uitermeer 5

1381HP Weesp

Fort Uitermeer is een prachtige locatie. Het fort ligt op een plek waar de Vecht een scherpe bocht maakt. Het was een onmisbaar onderdeel van alle drie de verdedigingswerken die als doel hadden het rijke Holland en later de stad Amsterdam te beschermen tegen de vijand.

 

In de Eerste Wereldoorlog waren in dit fort van van 1914 tot 1918 militairen gelegerd. Fort Uitermeer was opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en later de Stelling van Amsterdam.

 

Fort Uitermeer riep bijna honderd jaar geleden po√ętische roerselen op bij de bekende natuurbeschermer en schrijver Jac. P. Thijsse. Roeiend met zijn bootje over de Vecht kwam hij in 1915 langs het fort en werd geraakt door de schoonheid van deze plek.

 

Fort Uitermeer is door een groep roeivrienden, verenigd in de stichting Uiteraard Uitermeer weer tot leven gewekt. De stichting restaureert het fort en wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met bij de rijke cultuurhistorie van Fort Uitermeer. Belangrijk onderdeel van hun plan is het terrein en de bebouwing geschikt maken voor cultuur.

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Fort

Bezichtigen bezienswaardigheid:

Niet open voor bezichtiging
Tot ziens!