Nederlands hervormde kerk

Gegevens

Nederlands hervormde kerk

Kerkstraat 34

1394CW Nederhorst Den Berg

De Nederlands Hervormde Kerk Nederhorst den Berg is in de 12e eeuw gebouwd. De huidige protestantse Willibrordkerk is een rijksmonument.

 

De kerk is gebouwd op een natuurlijke zandheuvel die is ontstaan uit de resten van een stuifduin uit de laatste ijstijd. Volgens een oud volksverhaal is de berg van Nederhorst den Berg ontstaan door boetedoening van de nonnen uit het klooster van Huizen. Zij moesten zand van de Larense hei in hun schorten vervoeren net zolang tot de berg opgeworpen was.

 

De kerk bevat elementen uit verschillende eeuwen. Het oude koorhek, uit de 16e eeuw, nog van voor de Reformatie. Het eeuwenoude hout is eenvoudig, maar sierlijk gedecoreerd. De 17e-eeuwse preekstoel en de klassiek-protestantse dooptuin. De tuin kom je binnen door onder een fraaie koperen boog uit de 17e eeuw door te lopen. De toren en het schip zijn in romaanse stijl opgetrokken en dateren uit de 12e eeuw.

 

De kerk wordt gebruikt voor kerkdiensten en er vinden klassieke concerten plaats. Er zijn mooie fiets- en wandeltochten die langs de Nederlands Hervormde kerk gaan.

 

Op de zaterdagen vanaf juli t/m de Open Monumentendag in september is de Willibrordkerk van 12.00 tot 16.00 uur open.  Er is dan een gastvrouw of gastheer aanwezig, die bezoekers graag iets over de kerk wil vertellen of voor een kleine rondleiding kan zorgen.

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Kerk
Tot ziens!