Sijpekerk

Gegevens

Sijpekerk

Nieuw-Loosdrechtsedijk 171

1231KS Loosdrecht

De Sijpekerk in Nieuw-Loosdrecht wordt vaak geschreven als Sypekerk en daardoor verkeerd uitgesproken als ‘Siepekerk’. In 1332 was voor het eerst te lezen over Loosdrecht met een eigen kerk. De bewoners van de Sijpe, het huidige Nieuw-Loosdrecht, behoorden tot deze parochie.

 

Op 10 april 1400 verleende de bisschop van Utrecht toestemming om in Nieuw-Loosdrecht een eigen kerk te stichten in plaats van de bestaande kapel. Tot die tijd behoorde Nieuw-Loosdrecht kerkelijk tot Oud-Loosdrecht, waar sinds ca. 1330 een kerk was voor heel Loosdrecht. Rond 1450 was de kerk voltooid, inclusief de toren. Het resultaat was een laat-gotische pseudobasiliek.

 

In de Sijpe heeft ooit een boerderij gestaan met de naam Sijpesteijn. De adellijke familie Van Sypesteyn (spreek uit ‘Siepestein’) geloofde, dat hun stamouders in de 13e eeuw een kasteel in de Sijpe hebben gehad. De kapel zou de slotkapel moeten zijn geweest. Dit is nooit bewezen en hoogstwaarschijnlijk niet waar. De jonkheer liet begin twintigste eeuw toch een kasteel bouwen op de plaats van deze boerderij. Deze stond schuin tegenover de Sijpekerk. Dit is het huidige Kasteel-museum Sypesteyn. Sindsdien is er steeds verwarring over de uitspraak.

 

In 2020 is de Sijpekerk niet open voor bezichtiging.

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Kerk
Tot ziens!