Boekesteyn

Gegevens

Boekesteyn

Noordereinde

1243JX 's-Graveland

Boekesteyn is een statige buitenplaats met een parkachtige tuin in ‘s-Graveland. Het landhuis is rond 1720 gebouwd voor Nicolaes Sautyn. Een telg uit een machtige Amsterdamse koopvaardijfamilie. De naam Boekesteyn stamt af van de vele beuken op het landgoed.
 
Het huis zelf is kantoorruimte en niet breed voor publiek toegankelijk. Het park eromheen wel. De tuinen rond het landhuis waren oorspronkelijk aangelegd in Franse stijl. Die kenmerkt zich door strakke symmetrische vormen. De Franse stijl zie je nu nog terug aan de voorzijde van het landhuis. In de 18e eeuw kwam echter de Engelse Landschapsstijl in de mode. slingerende paden, waterpartijen met grillig oeververloop, kronkelende beekjes en glooiende heuvels. Tot op de dag van vandaag een geliefd en gekoesterd landschap!
 
Er zijn prachtige wandelroutes langs de buitenplaats door de tuinen en bossen die je meevoeren langs de andere ‘s-Gravelandse buitenplaatsen.
 
Het souterrain van Boekesteyn figureerde in de jaren ’70 als de keuken van Saartje. De beroemde huishoudster van de burgemeester in ‘Swiebertje’. Dé televisieserie voor jong en oud over landloper & bon vivant Swiebertje. Gespeeld door Joop Doderer en bedacht door schrijver J.H. uit den Bogaard. De populaire serie werd tussen 1955 en 1975 uitgezonden door de NCRV.

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Kasteel of landgoed

Soort natuurgebied:

Landgoed

Bezichtigen bezienswaardigheid:

Niet open voor bezichtiging
Bekijk alle foto's
Tot ziens!