Hilverbeek

Gegevens

Hilverbeek

Leeuwenlaan 5

1243KA 's-Graveland

Hilverbeek heeft de uitstraling, grandeur en geschiedenis van een typische ’s-Gravelandse buitenplaats. Het stijlvolle achttiende-eeuwse huis Hilverbeek lijkt ongewijzigd te zijn maar het landhuis werd in 1944 bij een bominslag sterk beschadigd. Het werd gedeeltelijk weer in ere hersteld.


 
De Amsterdamse houthandelaar Hendrik Six woonde in de 19e eeuw in het landhuis. Hij introduceerde hier de eerste camelia in Nederland. De camelia was van oorsprong een theeplant uit het verre Azië.
 


Hilverbeek is een verrassende buitenplaats met haar open weilanden en dichte bossen. Op het landgoed staan een paar bijzondere bomen, waaronder een zomereik met een stamomtrek van 660 cm. De oude moestuin van Hilverbeek dreigde ernstig in verval te raken. In 2008 is hier een wijngaard aangelegd. Op vrijdagochtend kun je een kijkje in de tuin nemen.


 
Het huis zelf is niet toegankelijk voor publiek. In het park rond Hilverbeek kun je heerlijk wandelen. Hier krijg je een goed beeld van hoe de tuinen aan het begin van de 19e eeuw eruit zagen.
 

Boswachter Johan van Galen Last en verslaggever Carlijn Kolk nemen je mee over een van de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen.
Bekijk hier de video

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Kasteel of landgoed

Soort natuurgebied:

Landgoed

Bezichtigen bezienswaardigheid:

Niet open voor bezichtiging
Tot ziens!