Jagtlust

Gegevens

Jagtlust

Leeuwenlaan

1243KB 's-Graveland

Jagtlust is een van de kleinere buitenplaatsen in ’s-Graveland. Het landhuis dateert in oorsprong uit de 17e en uit het einde van de 18e eeuw. Een kinderhuisje en een koepeltje versieren de voortuin. Bij de buitenplaats Jagtlust horen ook een koetshuis, een paardenstal, een tuinmanswoning en een botenhuisje.

 

Ondanks het beperkte formaat is hier van alles te zien. Het indrukwekkend landhuis, een fraaie moestuin en allerlei bijzondere follies. Dat zijn grappige bouwsels zonder duidelijke functie: een grot, een hunebed en een torentje.

 

Het landhuis zelf is niet toegankelijk maar er is genoeg te zien. Volg de korte wandelroute ‘Het rondje van Six’ en je komt onder andere langs het landhuis, de ‘twaalf apostelen’ en de ommuurde moestuin.

 

De fraai gelegen Moestuin van Jagtlust stamt uit de zeventiende eeuw. Vroeger werd hier groente en fruit verbouwd voor de welgestelde bewoners, nu heeft de moestuin een maatschappelijke functie. Tegen de originele houten schutting groeit leifruit en er zijn oude druivenkassen.

 

Boswachter Johan van Galen Last en verslaggever Carlijn Kolk nemen je mee over een van de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen.
Bekijk hier de video

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Kasteel of landgoed

Soort natuurgebied:

Landgoed

Bezichtigen bezienswaardigheid:

Niet open voor bezichtiging
Tot ziens!