De naam Land en Boschzicht wordt voor het eerst genoemd wanneer Lodewijk Hovy de Jonge, een Amsterdamse regent, bankier en handelaar, in 1782 eigenaar werd van de hofstede. In 1788 verkocht hij de buitenplaats aan de Franse hugenoot Louis Samuel Meynet. Eén van heren liet waarschijnlijk een bestaand huis verbouwen of vervangen door het bescheiden lage herenhuis dat er tot begin 20ste eeuw stond.
Land en Bosch behoort tot de kleinere buitenplaatsen in ‘s-Graveland en ligt haaks op de grote buitenplaatsen aan de ‘s-Gravelandse Vaart. De buitenplaats ligt binnen het beschermd dorpsgezicht van ’s-Graveland.
In de achterliggende tuin van deze kleine buitenplaats is een bijzondere combinatie van de Engelse landschapsstijl met romantische doorkijkjes en een terrassentuin uit 1920. De lindenlaan, waarvan nu nog slechts een gedeelte rest, heeft juist weer een strak en formeel karakter.
De theekoepel is een buitenbeentje en lijkt sterk op de theekoepels die langs de Vecht werden gebouwd. Vanaf de Leeuwenlaan (‘s-Graveland) heb je zicht op het landhuis en de theekoepel.
Boswachter Johan van Galen Last en verslaggever Carlijn Kolk nemen je mee over een van de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen.
Bekijk hier de video
Land en Bosch
Gegevens
Land en Bosch
Leeuwenlaan 44a
1243KB 's-Graveland
Kenmerken
Soort natuurgebied:
LandgoedTot ziens!