Schaep en Burgh

Gegevens

Schaep en Burgh

Noordereinde 60

1243JJ 's-Graveland

Schaep en Burgh dankt zijn naam aan de stichter Abel Matthijszoon Burgh en zijn neef en erfgenaam Gerard Simonszoon Schaep. De eerste aanleg na 1634 bestond uit een kleine formele tuin met herenhuis, stallen en schuren. In de 18e eeuw startte men de bouw van het huidige Schaep en Burgh. Het landhuis, koetshuis en de oranjerie staan symmetrisch rond het voorplein. Opvallend is de uitgebouwde koepelkamer aan de achterzijde van het hoofdgebouw.

 

Veel elementen van het landhuis verkeren nog in originele staat. Het stucplafond in empirestijl, de marmeren vloer, lambrisering in de hal en de platte ovale balusters van het trappenhuis in het hoofdgebouw. In de kelder springen de authentieke paarse wandtegeltableaus en kruisgewelven in het oog. De gewelven zijn mogelijk ouder dan het landhuis van Schaep en Burgh.

 

Het echtpaar Willem van Loon en Anna van Winter kocht Schaep en Burgh in 1818 op een veiling voor 75.000 gulden. Gastvrijheid stond hoog in het vaandel. Zij nodigden met regelmaat hoge gasten uit voor een verblijf op het landgoed. Koning Willem II, zijn vrouw koningin Paulowna en koning Willem III waren geziene gasten.

 

Het landgoed bestaat uit imposante beuken- en eikenlanen. Er is een Capitool achter het landhuis en een  vijver met eiland. De Slangenmuur in de tuin is de hoogste nog bestaande fruitmuur in Nederland.

Schaep en Burgh is niet open voor publiek maar het is een prachtig gebied voor mooie wandeltochten.

 

Boswachter Johan van Galen Last en verslaggever Carlijn Kolk nemen je mee over een van de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen.
Bekijk hier de video

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Kasteel of landgoed

Soort natuurgebied:

Landgoed

Bezichtigen bezienswaardigheid:

Niet open voor bezichtiging
Bekijk alle foto's
Tot ziens!