Schoonoord

Gegevens

Schoonoord

Leeuwenlaan 42

1243KB 's-Graveland

Rond 1760 werd aan het Zuidereinde een eerste woonhuis gebouwd bij de buitenplaats Schoonoord. Dit herenhuis stond aan de westzijde van het Zuidereinde. Dit in tegenstelling tot de andere landhuizen van de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen, die alle aan de oostzijde van het Zuider- en Noordereinde staan. Eigenlijk werd de zeventiende-eeuwse kavel daarbij ingericht als overtuin. Nu staat er een villa uit 1930.
 
Halverwege de 19e eeuw werd een nieuw landhuis gebouwd aan de andere kant van de weg. Het westelijk deel van het landgoed is nog steeds particulier bezit en niet toegankelijk voor bezoekers.
 
Schoonoord is een rijksmonument, daarbij horen het huis aan Zuidereinde 46-48, de villa uit 1930, de aanleg van tuin en parkbos, de gemetselde dam met sokkels en lantaarns op de scheisloot en de gebouwde tuinonderdelen zoals schuur, prieel, duiventil en atelier.
 
De huizen worden particulier bewoond en zijn niet toegankelijk. Van het achterliggende natuurgebied is alleen de beukenlaan langs de noordzijde openbaar wandelgebied.
 
Boswachter Johan van Galen Last en verslaggever Carlijn Kolk nemen je mee over een van de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen.
Bekijk hier de video

Kenmerken

Soort natuurgebied:

Landgoed
Tot ziens!