Trompenburgh

Gegevens

Trompenburgh

Zuidereinde 43

1243KK 's-Graveland

Buitenplaats Trompenburgh was het buitenhuis van de de roemruchte zeevaarder Admiraal Cornelis Tromp. In de zomer woonde hij daar met zijn vrouw Margaretha van Raephorst en ontvingen ze er hun gasten.

 

Na de verwoesting van de door zijn vrouw geërfde buitenplaats uit 1654, liet Cornelis Tromp omstreeks 1675 de buitenplaats opnieuw aanleggen. Op dat moment  was hij Graaf van Syllisburg en noemde hij zijn huis dan ook Syllisburg. Pas na de dood van Tromp kreeg het de naam Trompenburgh.

 

Het huis was prachtig ingericht, ook de muren en de plafonds had Tromp laten beschilderen. Overal stonden beelden en hingen schilderijen. Toen beschilderde plafonds uit de mode raakte werden ze dichtgetimmerd. Op sommige plekken is een begin gemaakt om deze schilderingen weer tevoorschijn te halen.

 

De geometrische tuinaanleg die Cornelis Tromp aan het eind van de 17e eeuw realiseerde, was toen al van uitzonderlijke waarde. Verschillende structuren zoals de waterpartijen en kavellijnen zijn nog duidelijk aanwezig. Het bijzondere van Trompenburgh is vooral de samenhang tussen de tuinaanleg en het huis. Het werd als één ontwerp met het unieke buitenhuis aangelegd. Het geheel was een uitzonderlijk voorbeeld van de zeventiende-eeuwse tuincultuur.

 

Trompenburgh is één van de mooist bewaarde huizen in Nederland uit de 17e eeuw. De buitenplaats behoort tot de Top 100 van de Nederlandse monumenten. De buitenplaats is alleen op speciale dagen open maar zeker de moeite waard om langs te wandelen of fietsen.

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Kasteel of landgoed

Bezichtigen bezienswaardigheid:

Niet open voor bezichtiging
Tot ziens!