Rupelmonde

Gegevens

Rupelmonde

Rijksstraatweg 24

3631AC Nieuwersluis

Rupelmonde in Nieuwersluis heeft een prachtig uitzicht over de Vecht. De historische buitenplaats uit de 17e eeuw is uitgegroeid van bescheiden herenhofstede met sober uiterlijk tot een huis  met meer allure. Rupelmonde bevindt zich trouwens in goed gezelschap met de buitenplaatsen Over Holland en Sterreschans vlakbij.

 

In 1768 werd het huis vergroot met een koepelkamer in Lodewijk-XV stijl. Het huis werd tevens verfraaid met twee alliantiewapens. De beide schildhouders Neptunus en Mercurius verwijzen naar de bron van welvaart van de bouwheer.

De eerste bekende eigenaar van het huis was Jean de Wolf, een bekende Amsterdamse koopman uit de 18e eeuw. Vermoed wordt dat hij het huis de naam Bereveld gaf. Later werd dit door één van de volgende bewoners veranderd in Rupelmonde. Deze volgende bewoner was een gevluchte doopsgezinde koopman uit Rupelmonde nabij Antwerpen.

 

Bovenop het huis bevindt zich een attiek. Deze versiering diende ook als bescherming voor wanneer men vanaf het dak van het uitzicht wilde genieten. Deze attiek is ook in Lodewijk-XV stijl gemaakt, net als het hetwerk van de aanlegsteiger.

 

De gevel van Rupelmonde aan de Vechtzijde is één van de mooiste uit de 18e eeuw. Op het dak werd een torentje met een klok aangebracht. Deze is helaas in de loop van de 19e eeuw weer verdwenen.

Het huis wordt bewoond en niet toegankelijk voor publiek. Vanaf de Vecht heb je een mooi zicht op de achterzijde van het huis.

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Kasteel of landgoed

Bezichtigen bezienswaardigheid:

Niet open voor bezichtiging
Bekijk alle foto's
Tot ziens!