Sterreschans

Gegevens

Sterreschans

Rijksstraatweg 18

3631AC Nieuwersluis

Buitenplaats Sterreschans is ontstaan in de 17e eeuw op de plek waar in 1673 een schans werd gebouwd ter verdediging tegen de oprukkende Fransen. Nadat dit gelukt was, verwoestten de Fransen op hun terugtocht vrijwel alle huizen en kastelen langs de Vecht. Vandaar dat bijna alle gebouwen van na dit ‘Rampjaar’ zijn. Sterreschans bevindt zich in goed gezelschap met in het zuiden de buitenplaats Over Holland en in het noorden Rupelmonde.

 

Buitenplaats Sterreschans ligt aan de westoever van de Vecht in Nieuwersluis. In 1815 werd het buiten eigendom van Adriaan Paets van Troostwijk, die het huis aan de straatzijde liet vergroten door tegen het oude huis een breed nieuw gedeelte aan te laten bouwen in empirestijl. In 1920 werd een tuinhuisje in Art Nouveau-stijl gebouwd en aan het water verrees een nieuwe theekoepel, naar eind 17de eeuws voorbeeld.

 

De heer Doude van Troostwijk, eigenaar van Sterreschans in de 19de eeuw, heeft ervoor gezorgd dat Nieuwersluis zijn eigen station kreeg. Toen de spoorwegen in 1854 de spoorlijn Amsterdam-Utrecht wilden aanleggen, moest hiervoor grond onteigend worden van de buitenplaatseigenaren. Zijn voorwaarde was dat elke trein in zijn achtertuin zou stoppen. Zo werd station Nieuwersluis een enorm groot overslagstation. In 1953 kon de Spoorwegen de familie uitkopen en werd het station direct gesloopt. Alleen de Stationsweg herinnert nog aan deze tijd.

 

Buitenplaats Sterreschans wordt bewoond en niet toegankelijk voor publiek. Wie tijdens een boottochtje op de Vecht langs de buitenplaats Sterreschans vaart, raakt gelijk onder de indruk van de fraai gedecoreerde voorgevel. 

Kenmerken

Soort bezienswaardigheid:

Kasteel of landgoed

Bezichtigen bezienswaardigheid:

Niet open voor bezichtiging
Loosdrechts Plassengebied. Buitenplaatsen aan de Vecht. Buitenplaats Sterreschans. Nieuwersluis.
Tot ziens!