Wijde Blik

Gegevens

Wijde Blik

Kortenhoef

De Wijde Blik ligt tussen tussen de Kortenhoefse Plassen en Loosdrechtse Plassen in. De plas is te bereiken per boot via het Hilversums Kanaal. De maximale doorvaarhoogte van het kanaal is 2,95 meter. Er is geen directe doorgang vanaf de andere plassen waardoor er minder vaarverkeer is.

 

De plas is de grootste en diepste van alle Vechtplassen. Jarenlang werd hier niet alleen veen, maar ook  zand gewonnen. Een deel van de oorspronkelijk natuur is hierdoor verloren gegaan maar het heeft voor de natuur ook voordelen gehad. Wintergasten als de brilduiker, wilde eend en smient profiteren hiervan. In de lente broeden de kleine karekiet, fuut, meerkoet en rietzanger in de rietkragen.

 

De Wijde Blik heeft aan de noordkant een recreatiestrand waar gezwommen kan worden. Het strand heeft geen aanlegsteiger. Recreatieplas De Zuwe is via de ventweg van de Vreelandseweg te bereiken. Aan de oostkant van de plas zijn een aantal restaurants aan het Moleneind in Kortenhoef te vinden. Sommige zijn per boot te bereiken.

 

Tussen De Loenderveense Plas en de Wijde Blik ligt een mooi fiets- en wandelpad met halverwege een vogeluitkijkpunt.

 

Sinds oktober 2020 is er een overstapplaats voor kanoërs en suppers die de Wijde Blik verbindt met de Vuntus en de Loosdrechtse Plassen.

Kenmerken

Soort natuurgebied:

Plas
Tot ziens!