Frans en Louise hadden een werkelijk afgrijselijk huwelijk maar daardoor was het wel een vrolijke beestenboel op Gooilust

Het Bos van Blaauw, zo staat buitenplaats Gooilust in ’s-Graveland ook wel bekend. Die naam heeft het te danken aan een markante bewoner: Frans Ernst Blaauw. Hij woonde van 1896 tot 1936 op Gooilust met zijn vrouw Louise Six. In deze periode speelt zich een bizarre geschiedenis af…

Frans en Louise wonen naast elkaar in ’s-Graveland en in 1890 vraagt de charmante Frans zijn buurmeisje ten huwelijk. Dat Louise een gefortuneerde dame is, speelt ongetwijfeld een rol. Na hun huwelijk wonen ze op huis Westerveld tot Louise in 1895 Gooilust erft van haar tante. Frans is in zijn nopjes met deze erfenis, want hier heeft hij alle ruimte voor zijn bijzondere hobby.

Verlovingsportret van Louise Six en Frans Blaauw
Verlovingsportret van Louise Six en Frans Blaauw© Natuurmonumenten

Hij heeft een grote liefde voor exotische dieren en planten. Als jongeman is Frans een tijdje assistent van de directeur van Artis; daar ontstaat het idee om zelf wilde dieren te houden. Op Westerveld heeft hij al een bescheiden verzameling: een paartje witstaartgnoes en wat loopvogels. Maar op Gooilust kan hij zich helemaal uitleven.

Hij laat de weides omheinen met hoge hekwerken en stallen en volières bouwen. Aan de achterkant van het landhuis wordt een terras aangelegd met vrij uitzicht op de wei dankzij een ‘a-ha’. Een diepgelegen muur die de dieren binnenhoudt, maar het uitzicht niet belemmert. Dat is althans het idee; de gnoes blijken uitstekende springers en er moet alsnog een hek komen.

Blaauw voert zijn struisvogels
Blaauw voert zijn struisvogels© Historische Kring In de Gloriosa

In 1909 zijn er op Gooilust meer dan 400 dieren van ruim honderd soorten. Gnoes, bizons, zebra’s, kangoeroes, lama’s, przewalskipaarden en allerlei soorten vogels. Deze laatste zijn gehuisvest in de ommuurde moestuin (de huidige siertuin). Frans verzamelt ook bijzondere planten die hij meebrengt van zijn verre reizen. Zijn collectie is wereldwijd bekend en hij ontvangt honderden gasten. Zelfs de high society van die tijd, waaronder koningin Emma, oud-koning Ferdinand van Bulgarije en Duitse ex-keizer Wilhelm II.

Blaauw met keizer Wilhelm en keizerin Hermine
Blaauw met keizer Wilhelm en keizerin Hermine© Historische Kring In de Gloriosa

Louise is allesbehalve gelukkig met deze beestenboel. Voor haar heeft Frans beduidend minder interesse en hun huwelijk wordt steeds slechter. Het komt zelfs zover dat Frans probeert om haar krankzinnig te laten verklaren en zo Gooilust in zijn bezit te krijgen.

Gnoes op Gooilust
Gnoes op Gooilust© Historische Kring In de Gloriosa

Daar steekt Louise een stokje voor door de buitenplaats in 1934 na te laten aan Natuurmonumenten. Zij leeft dan al jaren gescheiden van haar man in Zeist. Frans overlijdt in 1936 aan een hartaanval. Slechts een tiental gnoes blijft achter en loopt tot 1958 op de gnoeweide van Gooilust.

Frans Blaauw te paard.
Frans Blaauw te paard.© Historische Kring In de Gloriosa

Benieuwd naar de plek waar dit opmerkelijke verhaal zich heeft afgespeeld? Op zaterdag 11 september zijn de gnoestallen en siertuin op Gooilust geopend van 13.00 tot 16.30 uur voor de Open Monumentendag.

geeke

Geeke Remmelts is boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten. Ze vertelt wekelijks over haar fascinatie voor natuur en erfgoed in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland.

Gooi & Eemlander, Geeke Remmelts, 9 september 2021