Heel Loosdrecht lijkt in de ban van hét boek: massaal op de valreep nog historische plaatjes scoren

Heel Loosdrecht lijkt in de ban van het boek en de bijbehorende plaatjes over de historie van het dorp, een actie van de Jumbo aan de Nootweg. Op de valreep wordt overal naarstig gezocht en geruild om de collectie compleet te krijgen.

Hoe lokaler, hoe leuker. Zeker als het gaat om de plaatselijke geschiedenis blijkt dat maar weer. Zeker via sociale media als Facebook is er levendige ruilhandel. Ook omdat de actie deze week officieel afloopt. Velen proberen koortsachtig de collectie van iets meer dan tweehonderd plaatjes uit veelal vroeger tijden nog compleet te krijgen.

Jeroen van de Bunt en zijn broer, eigenaren van de winkel aan het plein aan de Nootweg, zijn aangenaam verrast door het succes. ,,Het is echt een hype ja, schitterend. Op sociale media wordt veelvuldig gevraagd om bepaalde nummers van plaatjes, het hele dorp lijkt ermee bezig. Ik hoor dat mensen bij elkaar aan de deur komen om te ruilen, soms zelfs het dorp doorfietsen voor de laatste plaatjes. Maar ook hebben veel mensen het boek al compleet, hoor ik.”

Lokale historici

Bijna een jaar geleden startte de Loosdrechter, in overleg met een uitgever de opzet van het boek. Een formule die deze op meer plaatsen in het land hanteert, steevast met grote inbreng van lokale historici voor de bijdragen. In Loosdrecht werd de Historische Kring benaderd. ,,Daar vonden ze dit natuurlijk heel leuk. Meerdere mensen hebben eraan meegewerkt, om bijpassende teksten en het beeldmateriaal te krijgen”, aldus Van de Bunt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jeroen van de Bunt van de Jumbo in Loosdrecht met het populaire boek over de historie van het dorp.
Jeroen van de Bunt van de Jumbo in Loosdrecht met het populaire boek over de historie van het dorp.© Foto’s Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

,,Veel aspecten van het dorp komen voorbij. Geen ellenlange teksten, een herkenbaar boek moest het worden. Met tekst deels ook gebaseerd op wat bij de Historische Kring eerder al verscheen, maar dan aangepast. Zo toegankelijk mogelijk, zodat het iedereen aanspreekt.”

Een van de scribenten was bekend Loosdrechter Cor Lam, die enkele boekwerkjes over de Loosdrechtse historie schreef. Ook publiceerde Lam, eerder ook politiek actief voor Dorpsbelangen, over zijn tijd in het landbouwonderwijs – hij gaf veertig jaar les op het Groenhorst College in Maartsendijk – en droeg hij met columns en opiniestukken bij aan het lokale weekblad. Cor Lam, dit voorjaar nog onderscheiden met een lintje, overleed op 72-jarige leeftijd op 30 augustus. Vlak voor het boek werd gepresenteerd. ,,Maar pa heeft de gedrukte versie in het hospice nog kunnen inzien. Hij was er geweldig trots op”, zegt dochter Baukje.

Slimme formule

De presentatie van het boek ging gepaard met het huis-aan-huis bezorgen van een coupon, die bij inlevering recht gaf op het boek, en enkele plaatjes. Al was het boek ook gewoon in de supermarkt zelf gratis verkrijgbaar. Bij een bepaald bedrag aan boodschappen krijg je vervolgens een pak kaartjes. Een slimme formule, die de winkel zeker wel extra klanten heeft opgeleverd, bevestigt Van de Bunt. ,,Maar echt precies weet ik dat niet, want aan de tijd van het jaar kun je dat niet goed zien.”

Natuurlijk zit er een commercieel tintje aan, weet de Loosdrechter. ,,Maar zo’n boek heeft ook een best prijzenkaartje. Toch doe je het. Het is natuurlijk een erg leuk gebaar. En het leeft dus enorm. Dat doet ons zeker als lokaal ondernemer goed Wij zijn de derde generatie Van de Bunt in het dorp. Opa begon met een groentenhandel, mijn vader breidde dat uit tot detailhandel en mijn broer en ik hebben nu de supermarkt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Stapeltjes met plaatjes bij Joy’s
Stapeltjes met plaatjes bij Joy’s

Tweeduizend boeken

In totaal zijn er in Loosdrecht zo’n tweeduizend boeken in omloop, weet de supermarkteigenaar, niet eens zo veel minder als er huisadressen zijn. ,,Hoeveel plaatjes in totaal er zijn? Precies weet ik het niet, maar je hebt er al snel veel meer dan 100.000 vermoed ik. Er zitten er vijf in een zakje, in een boek gaan er meer dan tweehonderd.”

Dit weekeinde zijn voor het laatst kaartjes te verkrijgen bij de boodschappen aan de Nootweg. Voor wie dan nog ontbrekende exemplaren heeft stelt de supermarkt vanaf maandag resterende plaatjes beschikbaar, laat Jumbo-eigenaar Jeroen van de Bunt weten. ,,In een stelling met alles erin. Kun je door te ruilen alsnog kijken of je het boek compleet kunt krijgen. ”

Geen ruilbeurs

Eén grote gezamenlijke ruilbeurs was gezien de belangstelling ook een optie geweest. ,,Maar dan loop je het risico dat zomaar een paar honderd mensen erop af komen”, weet de Loosdrechter. ,,Daar leent het zich niet voor in de winkel, daar is het hier net te klein voor. Het zou zomaar een chaotische situatie kunnen worden. En dat in een tijd dat je toch ook nog met wat regels rond corona zit.”

Ook een ruilbeurs bij de Historische Kring is overwogen. ,,Dat was voor de Kring zelf natuurlijk erg leuk geweest, wat meer aandacht, want daar kunnen ze wellicht best wat jongere leden erbij hebben. Maar ook daar is het niet al te groot. En corona ook hè.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Zoeken naar wat ontbreekt.
Zoeken naar wat ontbreekt.

Opvallend is dat ook de naastgelegen cadeauwinkel Joy’s door het boek veel meer aanloop krijgt. Niet verwonderlijk, want eigenaresse Joyce Irik-Van de Wetering heeft de koffietafel in haar winkel opengesteld voor wie nog plaatjes zoekt. ,,Het is echt een gekkenhuis soms hier. Verspreid over de dag heb ik zomaar tot 150 mensen die in de kaartenbakjes komen neuzen. Er is zo veel vraag naar, mensen herkennen familieleden ook op sommige plaatjes. Echt een dorps gebeuren dit.” Irik vertelt dat ze wel vaker met buurman Jumbo leuk samenwerkt. ,,Over en weer gun je elkaar klanten.”

Gooi & Eemlander, Hans van keken, 22 oktober 2021