Loosdrechts fanatisme en gezelligheid

Bijna honderd auto’s namen dit jaar weer deel aan de Loosdrechtse SLOEP rally, die dit jaar in aangepaste vorm gelukkig kon doorgaan.

Met zijn Nederlandse vlag geeft Wim Bekenkamp alle auto’s zondag op Loosdrechtse ’t Jagerspaadje een voor een het startsignaal van de SLOEP rally. „De deelnemers zijn allemaal heel enthousiast. Mensen willen toch weer eens wat doen. En ik merk dat het voor ons ook heel leuk is. Je ziet elkaar toch weer eens live in plaats van achter een computerscherm”, aldus Bekenkamp, voorzitter van stichting SLOEP (Stichting Samenwerkende Loosdrechtse Ondernemers in Evenementen en Promotie).

Cryptische puzzels

De deelnemers rijden een 140 kilometer lange tocht, zoals gebruikelijk samengesteld door Henny Miltenburg, waarbij ze opdrachten en veelal cryptische puzzels krijgen en de weg moeten zoeken via verschillende methoden. In een bijgeleverd boekje geven soms foto’s em soms een kaart de route aan en een deel wordt via de ’bolletje-pijltje’-methode aangegeven. De rally is normaal onderdeel van de Loosdrechtse feest 10-daagse. „Dan staan we met zijn allen op het plein in een feesttent. Dat kon nu natuurlijk niet en we zijn blij dat we nu bij de Pétanque Club De Gooiers terecht kunnen.”

Daar is ruim plek is om alle auto’s in verschillende tijdslots te laten verzamelen en vertrekken. „Het is echt een dorps evenement, dus er zijn deelnemers die al voor de zoveelste keer meedoen, maar er zijn opvallend veel nieuwe deelnemers dit jaar”, constateert Bekenkamp, terwijl hij een auto’s met een clubje vrolijke jongens weg zwaait. „Geen drank aan boord hè”, geeft hij ze nog even mee. „Ja, je hebt mensen die maken er echt een feestje van.”

’Tank volgooien en wassen’

Dat lijkt ook bij het team van Ramona de Vries het geval. „We stonden eerst nog op de reservelijst, maar we mochten gelukkig toch meedoen”, vertelt de Hilversumse voor een 24 jaar oude Volvo S70 R. De blinkende bolide is van haar vriend Rogier Heidentrijk die al in de deuropening staat om te vertrekken. Een serieuze voorbereiding heeft hij niet gedaan. Heidentrijk: „Tank volgooien en wassen, verder niks”, lacht hij.

Bijrijder Mike Frank staat in de andere deur van de opvallende oranjegoude auto klaar. „Zo’n auto geeft toch wat meer sjeu aan zo’n rally”, meent hij, terwijl zijn Loosdrechtse vriendin Anoeska de Waard het met De Vries achterin gezellig maakt. Ze hebben er alle vier duidelijk zin in. „Hartstikke gezellig toch. En we zitten de hele coronatijd toch al bij elkaar en dus in dezelfde bubbel”, zeggen ze vrolijk. „We zijn er klaar voor. Het wordt een hartstikke gezellige middag. Dat weten we nu al.”

’Links, nee rechts’

Tussen 12.30 en 14.00 uur vertrekken de eerste auto’s en om 16.30 uur komen de eerste weer aan en de rit is daarmee twee uur korter dan de gebruikelijke zes uur. De route leidt deze editie langs Naarden, Muiden, Muiderberg, Almere, Zeewolde, Nijkerk en via Bunschoten, Huizen, Eemnes weer terug naar Hilversum, vertellen Annemee Gerritsen, Janneke Hennipman en Sophie Rijnders die op hun rit zo’n twintig minuten voor het einde zitten. „We moeten hier links, nee rechts. Wacht kijk, daar is het fietspad dat we moeten hebben”, zegt Gerritsen die bij de aanwijzingen geeft aan Hennipman die achter het stuur zit.

Beiden zijn 23, maar doen al voor de vijfde keer mee, zeggen ze als ze even tellen. „Zodra we ons rijbewijs hadden deden we mee. Maar dat wil niet zeggen dat we goed zijn hoor”, lacht het Loosdrechtse duo. „Maar het gaat wel goed moet ik zeggen. Dit is de beste keer tot nu toe”, denkt Hennipman. „Nou, dat zal dan wel door mij komen”, grapt Rijnders die achterin zit en voor het eerst met haar twee schaatsvriendinnen meedoet. „Het is heel gezellig. Leuk om weer wat samen te doen”, aldus de PABO-studente uit IJsselstein. „En dat puzzelen is ook leuk. Sommige vragen zijn lastig. Eerst weet je het niet en dan ineens zie de oplossing.”

Maar zo’n rally was nog best ’zenuwslopend’ vinden ze. „We verloren halverwege de route een wieldop en je moet ook steeds opletten dat je niks mist.” Want ze willen wel boven hun broers en ouders, vrienden en vriendinnen komen, die namelijk ook allemaal meedoen. Lachend: „Als we maar boven hen eindigen. De rest maakt minder uit.”

Gooi en Eemlander, Welmoed de Lang, 3 mei 2021