We hebben er héél lang op moeten wachten. Gooi, Vechtstreek en Eemland trekt er met het mooie weer massaal op uit. Varen, fietsen en zonnen

We hebben er héél lang op moeten wachten, maar eindelijk kunnen we weer. Zon, warmte, blauwe lucht én versoepeling van de coronamaatregelen in het verschiet. Wat een feestje dit weekend. Allemaal lekker naar buiten. Langs de kust, op het water, in de natuur, op het terras of gewoon rond de bbq in de achtertuin.

Aan de koude natte weken van april en mei leek geen einde te komen. Iedereen was het binnen zitten meer dan zat. Eindelijk is er dan de omslag. Als zondag de temperaturen richting de zomerse waarden gaan en grijze wolken plaats maken voor blauw, trekt het Gooi, Vechtstreek en Eemland er massaal op uit.

Langs de Gooimeerkust zijn de stranden zondag gezellig gevuld, maar niet overvol. Bij het Blaricumse strandje hoeft dan ook niet ingegrepen te worden door verkeersregelaars. Op de parkeerterreinen is met enig zoeken nog wel een plekje te vinden. Ook op het strand zelf is een plekje voor de handdoek snel gevonden. Bij Blaricum Beach, de strandtent die net als vorig jaar in afgeslankte coronavorm met een foodtruck de badgasten van hapjes en drankjes voorziet, vormen zich al snel rijen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het Blaricummerstrandje is in trek bij zonaanbidders.© Foto Studio Kastermans

Tot grote vreugde van uitbaters Marita Steenbeek en Eric Joossen, die dit seizoen nog weinig hebben kunnen omzetten op het strand. ,,Bij ons werkt het anders dan bij andere horeca-ondernemers. De gewone terrassen vulden zich de afgelopen weken wel, maar hier op het strand zijn we toch echt afhankelijk van strandbezoekers. En die blijven weg als het koud is en regent’’, zegt Joossen, terwijl hij met een blad vol broodjes richting zijn gasten loopt.

Ook op het Huizer strandje wordt genoten van het heerlijke weer. Waar aan de Noordzeekust de koude wind een beetje spelbreker is, is het aan de Gooimeerkust goed toeven. Menigeen waagt zich aan een duik. Maar om te genieten van de warme koestering van de zon hoef je niet per se nat te worden.

Ontploft

(Tekst gaat door onder de foto)

Fietsen op de Meentweg in Eemnes.© Foto: Caspar Huurdeman
Eindelijk kunnen we weer naar buiten en dat doen we massaal. Te paard over de Meentweg in Eemnes.© Foto: Caspar Huurdeman

Fietsers zijn zondag ook massaal op pad. Het fietspad langs de Meentweg in Eemnes delen ze op deze prachtige dag met ruiters. Iedereen geeft elkaar de ruimte om te genieten van de natuur die afgelopen dagen ontploft is.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een van de eerste boten die zondag de plassen bij Loosdrecht opzeilt.© Foto Laurens Bosch
Al vroeg is het zondag druk op de Loosdrechtse plassen.© Foto: Studio Kastermans

Dat Loosdrecht weer de ’rockstatus’ heeft door corona zoals de watersportondernemers constateren, wordt zondagmiddag duidelijk. Het dorp barst uit zijn voegen. Er is geen parkeerplek meer te vinden. Rond twee uur zijn de plassen rond Loosdrecht overvol. Het is aansluiten in de file bij de sluis voor Intratuin. De Porseleinhaven is het gezellige middelpunt. Er is geen bootje op zijn ligplaats gebleven. Alles wat kan drijven vaart deze zondag. Eindelijk kan het weer.

Gooi & Eemlander, Susanne van Velzen en Mirjam van Twisk, 30 mei 2021