Rondje Kortenhoef steeds meer een begrip voor de kanoër en supper: nieuwe aanlegsteiger erbij aan De Kwakel

Mensen die zelden tot nooit met een kano of sup varen, zal het ontgaan. Maar het ’Rondje Kortenhoef’ blijkt een begrip onder hen die dat wel doen. Sinds gisteren met nog meer recht: er is een aanlegsteiger bij.

Het ’Rondje Loosdrecht’ is bekender, ook onder het gemotoriseerder deel van de varende vloot. Maar wind- en spierkracht (en ook de elektroboot) hebben de tijd mee. Ook omdat ze bij de gemeente Wijdemeren hun best doen om routes voor dat vervoer aantrekkelijker te maken. Met de dinsdagmiddag gepresenteerde steiger is de route weer iets toegankelijker geworden. Wethouder Joost Boermans opende de route, namens college Jan-Jaap de Kloet die toerisme in zijn portefeuille heeft.

De Kwakel

De plek is gekozen in overleg met de kanovaarders van de Toeristische Kanobond Nederland (TKBN). Een plek achteraan de Kwakel, (uiteraard) langs het water, maar ook met achter je zeker een dertigtal parkeerplaatsen vlakbij. Op deze manier kan de nieuwe steiger een startpunt vormen voor iedereen die een kano- en suptocht over de Kortenhoefse Plassen wil maken. Het geld voor de steiger, nog geen tweeduizend euro, komt uit het potje ’impuls recreatie- en toerisme 2021’: Kleinschalige projecten bedoeld om de (water)recreatiesector in Wijdemeren te versterken.

Regiovertegenwoordiger van de TKNB Martin Wolters weet als geen ander dat het Rondje Kortenhoef, zoals het bekend staat, landelijk bij de toppers zit. ,,Het is hier een van de mooiste plekjes om door de natuur te varen.” Het gaat volgens hem om zo’n tien kilometer, met verschillende haltes onderweg. ,,Je kunt bijvoorbeeld ook vlakbij De Zuwe opstappen, of op andere plekken.” Voor een beginnende kanoër zou het rondje minimaal twee uur duren, voor de meer geoefende iets meer dan vijf kwartier. Al zal het de meeste mensen vooral gaan om de ontspanning, en rustig onderweg de tijd nemen om om zich hene te kijken.

Afwisselend

Kanoën in de regio betekent volgens de kanobond immers varen door afwisselend landschap: langs petgaten, legakkers, weiden, door moerasbos en over plassen. Je komt op plaatsen die je wandelend of fietsend niet ziet, en de natuur vanuit een heel ander perspectief, zo roemt de site van de bond.

Joost Boermans zegt, met bijval van dorpscoördinator Saskia Hille die achter de schermen organiseerde, dat de gemeente blij is met de aanwinst. ,,Niet alleen voor wie een kano of sup heeft of wil huren, maar ook als er ijs ligt. Dan is zo’n uitvalsbasis fijn om je schaatsen onder te binden.” Dat hier veel schaatsers opstappen bleek volgens hem in februarimet de dikke ijsvloer. ,,Deze steiger past dan ook in een stille traditie. Geen gemotoriseerde bootjes, maar kano’s, sups en wie weet schaatsers.”

Niet alleen het Rondje Kortenhoef is overigens bekend bij de door spierkracht voortbewogen vaartuigen. Er is ook een Rondje Loosdrecht en een Rondje Vuntus, vertellen aanwezige kanoërs, die vanmiddag al een eind gevaren hebben. ,,Het mooiste is als die routes met elkaar verbonden worden. Daar is niet veel meer voor nodig”, vertellen ze.

Gooi & Eemlander, Hans van Keken, 31 augustus 2021