Zoevende ijzers en eng gekraak, maar geen chaos op het ijs in Loosdrecht

Op weg naar Loosdrecht krijg je als schaatsliefhebber vanochtend het gevoel dat er chaos in aantocht is. Achteraan aansluiten in een lange rij auto’s, afgesloten wegen, verkeersregelaars en borden met ‘schaatsers niet parkeren’ te over. Eenmaal op het ijs is er van die drukte weinig te merken.

Op een uitgestrekte ijsvlakte onder een blauwe lucht zoeven de schaatsers langs. Doorgewinterde schaatsliefhebbers in strakke pakken, maar vooral veel gelegenheidsschaatsers die eindelijk een kans zien om het natuurijs te verkennen. Iemand laat zelfs haar hond uit op het verse ijs – nu maar hopen dat hij geen drol achterlaat.

‘Kraakt behoorlijk’

Jasmijn en Anne krabbelen metertje voor metertje de plas op. “Het is wel spannend”, zegt Anne, die zelf in Loosdrecht woont. “Het ijs kraakt behoorlijk, dus ik ben als de dood dat we er doorheen zakken.”

De meiden kijken naar de vele anderen op de plas. Anne: “We kijken goed waar meer mensen schaatsen, zodat we weten waar het veilig is.”

“Zul je zien dat wij er alsnog als eerste doorheen zakken”, voegt Jasmijn lachend toe.

De meeste schaatsers houden dezelfde tactiek aan. “De massa volgen, en geen gekke uithoeken opzoeken”, bezweert een man die in het haventje zijn schaatsen onderbindt.

Acht mensen door het ijs

Toch gaat het niet altijd goed, zegt Dennis Dorresteyn van IJsclub de Loosdrechtse Plassen: “Ogenschijnlijk is het ijs heel stevig, maar hier zijn gisteren acht mensen door het ijs gezakt.”

Met twee andere leden van de ijsclub gaat Dorresteyn richting een plek met grote scheuren in het ijs. Ze zijn gewapend met een bijl, een afzetlint en een slee vol bundels riet. Dorresteyn: “Hiermee zetten we de wakken af, zodat mensen er niet meer overheen gaan. Dan kunnen ze toch een beetje veilig schaatsen.

Zo komt het lint dwars over de plas, langs de scheuren en om een dichtgevroren wak, waar ijsschotsen scheef uitsteken. Niet dat iedereen de waarschuwingen opvolgt: sommige schaatsers gaan al tijdens het spannen onder het lint door, dwars over de dunne plekken.

Ook Maarten Steinkamp, woordvoerder van de Brandweer Gooi en Vechtstreek, roept schaatsers op voorzichtig te zijn. Steinkamp: “Gisteren hebben we het druk gehad op het ijs. Op sommige plekken is het heel dun, maar 4 centimeter. Dus het is zeker niet overal veilig.”

De brandweer moest gisteren een omgeslagen ijszeiler uit het water redden, en kwam in actie nadat de politiehelikopter bij een wak een rugtas zag liggen. In dat wak werd uiteindelijk niemand gevonden.

Dom gedrag

Er kwamen veel mensen kijken bij de werkzaamheden, zegt Steinkamp. “Als we bezig zijn, ga dan niet met dertig man foto’s staan maken. Het ijs is niet voor niks op die plek gebroken. Als we allemaal door het ijs zakken, is het einde zoek. Dat is heel dom gedrag, dus doe dat niet.”

RTL Nieuws, wouter van Dijke, 12 februari 2021