Autobanden, kratten, veel lege flessen: vrijwilligers halen weer container vol vuil uit de Loosdrechtse Plassen

Autobanden, lege flessen, hele kratten. Het blijft verbazend hoeveel rommel en troep na een vaarseizoen in de Loosdrechtse Plassen achterblijft. Maar na een geslaagde gezamenlijke actie zijn ladingen afval weggehaald.

Het is de tweede opruimactie in relatief korte tijd, nadat half juli duikers van duikcentrum Loosdrecht op hun vrije zaterdag al de bodem van de Eerste Plas, bij wat de Wastobbe wordt genoemd, leeg gehaald hadden. Nu was er als afsluiting van het seizoen opnieuw een grote vuilruimactie in de Loosdrechtse Plassen, dit keer op initiatief van stichting Sloep, die in 2019 ook al zoiets organiseerde.

EEn deel ook van de opbrengst
EEn deel ook van de opbrengst© foto aangeleverd

Bijna de hele dag waren vrijwilligers van de stichting, samen met mensen van de gemeente Wijdemeren en handhaver Edwin van Keulen van het Plassenschap, actief in het plassengebied. Ook de inmiddels bekende Loosdrechtse fietsboot vaarde mee. Met schepnetten en de eigen handen werd weer een indrukwekkende hoeveelheid afval uit en langs het water van de Loosdrechtse Plassen bij elkaar geraapt. Een grote container kon ermee gevuld worden.

Boten bij elkaar tijdens de actie
Boten bij elkaar tijdens de actie© foto aangeleverd

,,Verbazend die hoeveelheden rommel die achterblijven na een vaarseizoen. Maar we zijn heel trots op het gezamenlijke resultaat”, aldus Tjamke Kieft van Sloep, die samen met de vrijwilligers ook nog een lunch aangeboden kreeg van Dennis Kok van Sloep Uitje Loosdrecht. ,,Het plan is dit volgend jaar weer te organiseren.” Iedereen ging aan het eind van de dag voldaan naar huis.”

Onder meer twee autobanden
Onder meer twee autobanden© foto aangeleverd

Goor & Eemlander, Hans van Keken, 21 oktober 2021