Druivenoogst

Op de foto vind je alles wat nodig is voor een goede druivenoogst. Links op de tafel de EHBO- doos. Als deze ontbreekt is het zeker dat iemand met een schaartje in zijn vinger knipt. Daarnaast het kistje met schaartjes, vlijmscherp en met een puntje waar je de slechte druiven mee uit een tros kunt wippen. Het kistje is bijna leeg, een goed teken. De meeste schaartjes zijn namelijk al aan het werk. Dan koffie, de eerste kan voor de extra vroege helpers die de blauwe netten al omhoog hingen, voordat de anderen kwamen. Op de achtergrond de twee J’s, Joost en Jan die zorgden voor het transport van lege en volle kisten. En in het midden wat nadere instructie. Deze tros wel, die niet. Wat is botrytus, lamstelig, te groen. Die mogen er niet bij. En wat je niet ziet zijn de overige 25 plukkers, die zijn al vanaf 09.00 uur aan het werk. Verleden week vrijdag was het zover, de Souvignier Gris vertoonde geen lust tot verdere rijping, de temperatuur en ook de vochtigheid bleven hoog en schimmel lag op de loer. Dus oogsten geblazen.

Gelukkig was het die ochtend op een enkel buitje na droog, bleven de meesten na de lunch met pompoensoep door oogsten, tot het om 14.30 uur begon te hozen. Maar toen waren we op één rijtje na klaar en ook dàt rijtje ging mee met de 1700 kg die al in de auto stond. Een geweldige oogst waarvoor alle helpers bedankt.

Na de onvermijdelijke files kon om 18.00 uur de ontsteel-machine bij Wijnboerderij ‘t Heekenbroek in Drempt worden gestart. Job en Neeltje verzorgen al jaren voor ons de vinificatie, de transformatie van druiventrossen tot flessen wijn. Maar dat is weer een verhaal apart, eerst even bijkomen. Met ongeschonden vingers.

Nieuwsster, : Sijmen Brandsma (Land en Boschzigt), 3 november 2021