Bedrijvigheid: Op ’t Eiland

Dat is nog eens uitwaaien! Na een stormachtige fietstocht kom ik kletsnat aan bij Op ’t Eiland in Nederhorst. Binnen heerst een warme sfeer, een totaal ander gevoel; ik word gastvrij ontvangen door Edith met een kop thee én een handdoek.

Ruim een jaar geleden was Edith in Nederhorst, waar ze voor een deel is opgegroeid. Haar ouders wonen nog steeds vlakbij het Chaletpark aan de Vecht. “Mijn vader vertelde dat het restaurant van het Chaletpark leeg stond, en of ik niet eens wilde praten. Het zag er niet uit, meer een kantine dan een restaurant, maar ik zag direct dat het een fantastische plek kon worden.” Al snel waren ze eruit met de eigenaar, en kon de verbouwing beginnen. Samen met haar vriend, zus en zwager heeft ze het prachtig ingericht. Basic, gezellig, praktisch. Er is een kas aangebouwd, en er is een groot terras aan de Vecht. “We begonnen in een lockdown, dus dat was heel spannend. Maar deze zomer, ons eerste seizoen, is het superdruk geweest. Ik heb nog nooit zo hard gewerkt!” Het was niet eenvoudig om voldoende personeel te vinden, haar vader en zijzelf staan meestal in de keuken. Gelukkig wel een open keuken, zodat ze het restaurant goed in de gaten kan houden. “Ik heb zelfs mijn vrienden van toen ik op de Hogere Hotelschool in Leeuwarden zat, gevraagd om in te springen. Ook al was iedereen enthousiast, het is nog (net) niet nodig geweest.”

Net als in haar restaurant Oost, in Amsterdam (oostpizzapasta.nl) is de keuken hier ook Italiaans. Pasta’s, pizza’s en ook antipasti en desserts. De pasta’s worden vers gemaakt door een ambachtelijk bedrijfje in Amsterdam, het pizzadeeg maken ze zelf volgens Romaans recept. Verder worden vooral lokale producten gebruikt, zelfs de mozzarella is van Nederlandse buffels. Er is ook een bezorgservice, en je kunt maaltijden afhalen die je thuis makkelijk kunt afmaken. Edith bruist van de ideeën. Zo was er een kerstmarkt, en op Valentijnsdag een driegangen BBQ met een dichter aan tafel en een pianist. Er komt een plantenmarkt in de kas op 3 april, en ze heeft plannen voor yoga en sup-lessen. En deze zomer is er een buitenbar bij het terras aan de Vecht, dat vast een grote aantrekkingskracht heeft voor het vaarverkeer deze zomer.

Wat een heerlijke plek. Opgewarmd stap ik weer de regen in, met een lekkere pastamaaltijd voor thuis in de tas!

Vreelandbode, februari 2022