Loosdrecht krijgt een sterrenrestaurant. Lekkerbekken moeten wel snel zijn, want na drie dagen sluit topchef Jacob Jan Boerma de tent. ’Elk bord is een schilderijtje’

Loosdrecht krijgt een sterrenrestaurant met de vermaarde chef Jacob Jan Boerma (drie Michelinsterren) achter het fornuis. Culinaire liefhebbers moeten wel snel zijn, want na drie dagen gaan de deuren van pop-up restaurant Fine Fleur aan de Veendijk weer dicht.

,,Geweldig hè, een buitenkans voor culinaire fans”, zegt Michel Vermeulen van Lakehouse Loosdrecht. In de villa aan de Loosdrechtse Plassen, die verhuurd wordt als exclusieve locatie voor zakelijke bijeenkomsten en (privé)evenementen, strijkt Boerma met collega sterrenchef Thomas Diepersloot drie dagen neer. Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september serveren ze drie keer een diner en twee keer een lunch.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jacob Jan Boerma is befaamd om zijn verschillende zuren.
Jacob Jan Boerma is befaamd om zijn verschillende zuren.© Foto: Sanne Schuijren/SOSdesignstudio

Fine Fleur

Jacob Jan Boerma verdiende zijn drie Michelinsterren met restaurant de Leest in het Gelderse Vaassen. Hij verkocht de zaak in 2019 om zich op nieuwe dingen te gaan richten. Zo opent hij 1 oktober met collega Diepersloot het nieuwe restaurant Fine Fleur in Antwerpen. Dat prestigieuze restaurant komt in het nog te openen Leading Hotel of the World, ’Botanic Sanctuary’. Een zaak waar fijnproevers al lange tijd naar uitkijken en dat next level gerechten belooft aan de toekomstige gasten. In Loosdrecht krijgen gasten dus alvast een voorproefje van zijn kookkunsten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Drie dagen is Lakehouse het onderkomen van topchef Jacob Jan Boerma.
Drie dagen is Lakehouse het onderkomen van topchef Jacob Jan Boerma.© Foto: Sanne Schuijren/SOSdesignstudio

Hoe heeft Michel Vermeulen de komst van Boerma naar het dorp voor elkaar gekregen? ,,We hadden onlangs een privédiner in de villa van een klant van ons. Hij had een eigen chef-kok meegenomen en dat bleek Jacob Jan Boerma te zijn. Hij vond onze villa prachtig. Was heel enthousiast. Mijn businesspartner Monique Verheijden zei waarom kunnen we hier niet een pop-up restauarant starten? Er zit een horecabestemming op de plek. Twee gangen later kwam Jacob Jan met het voorstel voor zo’n restaurant. Dat was tweeënhalve week geleden. Hij noemde onze keuken met een knipoog een campingkeuken, maar zag het meteen zitten.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Lakehouse aan de Veendijk in Loosdrecht is te huur voor zakelijke en privé evenementen.
Lakehouse aan de Veendijk in Loosdrecht is te huur voor zakelijke en privé evenementen.© Foto: Sanne Schuijren/SOSdesignstudio

Culinaire grootheid

Met hulp van een aantal sponsoren gaat Fine Fleur Loosdrecht komend weekeinde open. ,,We schuiven de meubels aan de kant en zetten tafeltje neer. Er kunnen in die drie dagen tussen de 170 en 200 gasten komen eten.”

Met Jacob Jan Boerma haalt Vermeulen een culinaire grootheid naar Loosdrecht. ,,Een superleuke man is het. Helemaal gek van zijn vak. Er zijn in Nederland drie driesterrenkoks en hij is de minst commerciële. We kennen allemaal Jonnie Boer en Sergio Herman.

Kan Vermeulen iets prijsgeven van de gerechten die geserveerd worden? ,,Het wordt geen keuzemenu, het zijn negen gangen met wijnen en amuses. Je kunt wel aangeven als je vegetarisch wil eten. Het menu is een verrassing maar Boerma kreeg zijn derde ster omdat hij zo subliem kan omgaan met verschillende soorten zuren. Dus daar zal iets van te merken zijn. En hij is bekend van bepaalde vissoorten en langoustine.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Met Thomas Diepersloot (r) gaat Jacob Jan Boerma in Antwerpen restaurant Fine Fleur openen.
Met Thomas Diepersloot (r) gaat Jacob Jan Boerma in Antwerpen restaurant Fine Fleur openen.© Foto: Sanne Schuijren/SOSdesignstudio

Negen gangen

Boerma neemt zijn eigen team mee naar Loosdrecht. Vier koks staan er in de keuken en ook zijn eigen maître gaat mee om de hele organisatie in goede banen te leiden. Zowel de lunch als het diner bestaat uit negen gangen. De lunch kost 295 euro per persoon en het diner kost 350 euro. ,,Gasten die ook in de Leest kwamen zeggen, dat is best wel goedkoop. Anderen zeggen, dat is aan de prijs. Maar het is een avondvullende belevenis. Elk bord is een schilderijtje. We zullen ook een klein beetje gebruik maken van het water. Je zult tijdens de avond merken dat je in Loosdrecht aan de plas bent. Meer verraad ik niet.”

Voor Lakehouse zou het pop-up restaurant Fine Fleur zomaar het begin kunnen zijn van een nieuwe formule. ,,Als dit nou leuk is en bevalt, kunnen we vaker een pop-up restaurant openen. De locatie is er perfect voor. Dan is het natuurlijk fantastisch dat we de spits nu afbijten met een van de beste chefs van het land”, zegt Vermeulen.

Reserveren voor lunch of diner vanaf vier personen in Fine Fleur kan via mail: michel@lakehouseloosdrecht.com

Gooi en Eemlander, Susanne van Velzen, 19 september 202