Vrij als een vogel

Boven het water surfen met ’efoil’ op de Loosdrechtse plassen.

Met mooi weer kun je met een bootje het water op en varen over de Loosdrechtse plassen. Of een rondje ’suppen’. Maar je kunt ook met een ’efoil’, een elektrisch surfboard, vliegen over het water. Johan van Hese (49) heeft er zelfs zijn baan voor opgezegd en geeft les in deze nieuwe surfsport.

Zo op het eerste gezicht is er weinig aan de hand langs het Vuntusstrand in Loosdrecht. Maar vanachter het riet komt ineens een vliegend surfboard voorbij. Johan van Hese is een rondje aan het varen met zijn efoil, waarbij hij op een surfboard hoog boven het water uit zweeft.

Met een kleine motor en een draagvleugel blijft hij in balans. „Het is toch heerlijk om zo over het water te kunnen vliegen”, zegt hij. „Dit geeft me zo’n vrij gevoel.”

Kracht

Van Hese had een goede baan bij KPN waar hij werkte als innovatie consultant en agile coach. Maar na dertig jaar hard werken had hij er genoeg van. Hij wilde uit het bedrijfsleven weg en wilde wat anders gaan doen.

„Ik was er klaar mee”, zei hij. „Ik coachte andere mensen om in hun kracht te gaan staan en te doen wat ze leuk vinden. Maar zelf had ik al een tijdje geen plezier meer in mijn baan. Ik stond er niet meer achter en wilde echt gaan leven.”

Waar veel mensen het niet durven en blijven hangen op hun vaste stek, stapte de Hilversummer uit zijn gouden kooi.

Vlak voor de start van de coronacrisis zegde hij zijn baan op en ging hij op zoek naar een andere manier om geld te verdienen.

„Aanvankelijk wilde ik als zzp’er aan de slag in de Telecom. Maar daar werd ik niet blij van. Na vijf maanden zag ik een filmpje van ’efoilen’ op Ibiza en toen dacht ik: ’Maar dat kan hier ook!’ We hebben in Nederland zoveel water, waarom zou ik dat efoilen niet naar Nederland toe halen?’’

,,Ik heb het efoilen geprobeerd in Valencia en ik was gelijk verkocht. Deze sport is toegankelijker dan golfsurfen of kitesurfen, wat mensen vaak te eng of te zwaar vinden. Bij zo’n efoil word je voortgestuwd door een motor en daardoor kan iedereen dit. Je kunt hiermee niet alleen vliegen over het water, maar ook de mooiste tochten in de natuur maken.”

Balans

Als je Johan van Hese op dat board ziet stappen en over het water heen ziet vliegen, dan ziet het er inderdaad heel gemakkelijk uit. Maar in de praktijk blijkt het toch lastiger te zijn dan gedacht. Op de Vuntusplas geeft Van Hese een lesje in efoilen. „Goed snelheid maken, eerst op je knieën en als je voldoende balans hebt, dan ga je staan”, zegt hij.

Bij mijn eerste poging geef ik al te veel gas en vlieg ik met board en al de lucht in. Maar na een tijdje op mijn buik en mijn knieën over het water te hebben gevaren, lukt het me om te staan. „Met een dolfijnbeweging kom je hoger boven het water uit”, hoor ik vanaf de kant.

Ik verplaats mijn gewicht wat van voren naar achter en ja, ik zweef ineens hoog boven het water uit. Ik schrik er zo van, dat ik vergeet gas te geven en lig gelijk weer in het water. Dat efoilen is leuk, maar niet heel eenvoudig.

Gooi en Eemlander, Natasha Smit, 1 mei 2021