De Lutgerdina vertrekt uit Loosdrecht

De tweemastklipper Lutgerdina gaat weer varen met mensen met een beperking.

Twee jaar lang heeft ze vanwege de coronapandemie stilgelegen in Loosdrecht, maar daar komt nu verandering in. “In het voorjaar gaan we weer varen en mensen met een beperking de mogelijkheid bieden te zeilen met het schip.” zegt schipper Onno. Om dat mogelijk te maken heeft de organisatie steun nodig.

“De Lutgerdina ligt nu bij ons watersporteiland in Loosdrecht, waar ze tijdens de coronapandemie dienst heeft gedaan als slaapschip”, vertelt Onno. De bemanning van de Lutgerdina voer vorige week het schip naar haar thuishaven Enkhuizen om haar klaar te maken voor de reizen die dit jaar gepland staan.

De Lutgerdina vaart sinds 1983 met mensen met een beperking. Deelnemers van SailWise varen zelf actief mee met het schip en de mate van hun beperking maakt daarin geen verschil. “Zit je in een elektrische rolstoel, dan kunnen we de val daaraan vastmaken, zodat je al rijdend het zeil kan hijsen”, zegt Onno. “Mensen die hun armen niet kunnen gebruiken, besturen het schip met een joystick, die ze met hun kin bedienen.”

Voor de deelnemers betekent zeilen op de Lutgerdina veel meer dan een fijne tijd op het water. Het heeft een positieve invloed op de zelfredzaamheid en geeft het zelfvertrouwen een boost. Met de Lutgerdina maakt SailWise zeilzwerftochten over het IJsselmeer en het Wad. Dankzij alle aanpassingen kan iedereen met een beperking zeilen, eten én slapen aan boord. Alle aanpassingen brengen extra kosten met zich mee.

SailWise vraagt om donaties

Voordat de Lutgerdina kan uitvaren met gasten heeft SailWise € 24.683,- nodig. SailWise vraagt mensen daarom om een donatie te doen of een kostenpost voor hun rekening te nemen. De eerste donaties komen al binnen en dat is heel fijn. Er is nu geld om het schip naar Enkhuizen te varen en te starten met het vaarklaar maken van het schip. Op 29 april staat de eerste afvaart van de Lutgerdina gepland. Schipper Onno: “Als we uitvaren maken we van iedere reis een groot feest.” SailWise viert niet alleen de eerste uitvaart sinds 2 jaar, het historische zeilschip bestaat in 2022 ook nog eens 125 jaar. Onno regelt een verjaardagstaart bij de start van iedere reis. Maar eerst moet het schip de vaart in. Wie SailWise wil steunen kan terecht op www. sailwise.nl/help-de-lutgerdinain-de-vaart.

De NieuwsSter, 2 februari 2022