Broertjes sparen ongeëvenaarde crossbaan bij elkaar en eren Bibian Mentel

De Bibian Mentel Playground, zo gaat de bij elkaar gespaarde crossbaan van de Loosdrechtse broertjes Ty en Jazz heten. Edwin Spee, directeur van de Mentelity Foundation en man van Bibian Mentel, is trots dat hij een bijdrage kan leveren aan deze droom: “Het is een heel speciaal project. We gaan iets maken wat anders is dan alle andere speelplaatsen.”

https://www.kijk.nl/video/oMcVxmjPtGNWcS

De broertjes raakten besmet te het ‘crossvirus’ op vakantie in Zwitserland. Eenmaal thuis viel hen op dat er in en rondom hun eigen woonplaats Loosdrecht geen plekken zij kunnen crossen. Samen met hun moeder hebben zijn zij drie jaar geleden een inzamelingsactie gestart om een crossbaan te realiseren in Loosdrecht, met succes. De Mentelity Foundation, opgezet door de overleden Loosdrechtse snowboardster Bibian Mentel, kreeg lucht van de actie en maakte al snel een groot bedrag over voor de aanleg van de baan.

Samenwerking

Al snel na de donatie van de foundation ontstaat er een samenwerking tussen Spee en de Loosdrechtse boertjes. Samen besluiten zij de crossbaan te vernoemen naar overbuurvrouw Mentel, die in haar laatste week voor haar overlijden vroeg aan haar man Spee of hij het project verder wil oppakken: “Bibian heeft de jongetjes nog ontmoet. Ze zou super trots zijn als ze hoort dat het er komt. Kinderen met en zonder een lichamelijke beperking kunnen hier samenspelen. Dat was Bibian haar droom. Hoe mooi is het dat zo’n eerste speelplaats er komt op 300 meter van ons huis.”

Extra bijzonder

De crossbaan is volgens Spee uniek in Nederland, zelfs in de hele wereld, “Deze crossbaan is de eerste playground die toegankelijk is voor crossers met een beperking zoals een rolstoel, maar tegelijkertijd ook voor de echte fanatiekelingen uitdagend is.”

De Mentelity Foundation gaat meer van dit soort playgrounds realiseren in Nederland. “We zijn een hele hoop dingen van plan. We willen er minimaal één in elke provincie. We zijn al in gesprek met Utrecht en Landgraaf. Het zou mooi zijn als we er twaalf tot twintig kunnen bouwen in heel Nederland. Daarmee willen we een voorbeeld zijn voor andere sportverenigingen.”

Hart van Nederland, 9 maart 2022