Eyecatcher voor ’Lichtkunst’

Na een tournee langs zeven Wijdemeerse basisscholen is het grote kinderkunstwerk Vrijheid in de Porseleinhaven aangekomen. Komende weken blijft hij daar als eyecatcher voor het Lichtkunstspektakel in Oud-Loosdrecht.

Liefst 1200 kleurrijke flessen vormen, kleur bij kleur, de letters van de metersgrote installatie, versierd door leerlingen van basisscholen. Die konden maandagmorgen klas na klas ’coronaproof’ komen kijken of ze hun eigen fles ontdekten terwijl er cupcakes werden uitgedeeld. Tevens was er kort uitleg over het project, ook van wethouders Rosalie van Rijn en Jos Kea.

Initiatiefnemers van Lichtkunst zijn horecaondernemers, met hulp van kunstenaars, terwijl via de dorpscoördinator de gemeente Wijdemeren het kinderkunstwerk bedacht en ook het kunstproject financieel steunt. Verder zijn er zo’n dertig sponsoren. Plan is om met projecten als deze in de stillere wintermaanden meer reuring in Loosdrecht te krijgen. Ook willen de organisatoren wat positiefs doen, in een tijd gekenmerkt door ongemakken, angst en ook onvrijheden. Vandaar ook dit thema deze eerste keer.

De tournee langs de scholen begon in Nederhorst den Berg, en ging via Kortenhoef en Nieuw-Loosdrecht ’s middags naar de Porseleinhaven, die volgens de initiatiefnemers ook best wat positiviteit kan gebruiken. Drie blauw verlichte bollen gemaakte door kunstenaar Joost Zwagerman drijven in de haven, terwijl Vrijheid nu als een statement pontificaal aan de kade gestationeerd is. In elk geval tot 8 januari, zo lang als de bijbehorende kunstroute duurt. Op in totaal zestien plekken, vaak bij horecagelegenheden, zijn kunstwerken te vinden, allemaal geïnspireerd door het woord Vrijheid. Bij de kerk is een kerststal te zien.

Vrijwilligers

Een flinke groep vrijwilligers was afgelopen weken druk met het vullen van het kunstwerk met de kleurige flessen. In totaal vele tientallen uren gingen daarin zitten, vertelt onderneemster Rosemarijn de Vink. „Ze moesten allemaal stevig bevestigd worden, om weer en wind te kunnen doorstaan.” Zij en de andere vrijwilligers zijn erg enthousiast over hoe het project uitpakt. „Het geeft zoveel energie dit. Ook voor de horeca zelf is het erg leuk.”

Meer info op www.lichtkunstloosdrecht.nl

Gooi & Eemlander, Hans van Keken, 7 december 2021