Jong en oud kunnen het ijs op. Opluchting bij de organisatie van Nederhorst on Ice. Schaatsbaan mag ondanks de maatregelen open. Een mooi staaltje dorpse samenwerking

Het was nog even spannend vanwege de maatregelen, maar Nederhorst on Ice mag open. Zaterdag ging de dertiende editie van start. „Het is de komende zes weken dé ontmoetingsplaats voor het dorp.”

„Bizar toch wat er allemaal weer is opgebouwd, heel bijzonder”, zegt Bart IJkhout, voorzitter van ijsclub Nederhorst den Berg. Het is zaterdagmiddag en burgemeester Crys Larson heeft zojuist de overdekte ijsbaan officieel geopend. Driehonderd vrijwilligers zijn de afgelopen weken en nog tot en met 9 januari op de been om naar verwachting zo’n duizend schaatsliefhebbers aan hun trekken te laten komen.

Met de gemeente is tot met vrijdagavond overleg geweest of de baan open kon. „Voor het horecagedeelte gelden vanaf zondagavond de horecaregels en dat betekent dus anderhalve meter afstand houden en zittend een mondkapje op”, vertelt Nick IJkhout, die de communicatie van Nederhorst on Ice verzorgt. „De ijsbaan valt onder sport en daarom mogen die regels op de ijsbaan worden losgelaten.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Nederhorst on Ice verwacht zo’n duizend schaatsers.
Nederhorst on Ice verwacht zo’n duizend schaatsers.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Voor beide geldt wel een QR-code. „Ja, het is allemaal wat ingewikkeld”, geeft ook Larson toe. „Maar ik denk dat het belangrijk is dat je als gemeente meedenkt. We hebben goede ervaringen met de ijsclub, dus we hebben er vertrouwen in dat de handhaving van de regels goed verloopt. Er zal hier gerust wel eens een boa langskomen om te kijken hoe het gaat. Maar ik geloof meer in kijken waar we kunnen helpen, dan gelijk boetes uitdelen. Wij waarderen dit als gemeente enorm. En dat allemaal met vrijwilligers. Dat is toch geweldig?”

(Tekst gaat door onder de foto)

Burgemeester Crys Larson heeft Nederhorst on Ice geopend.
Burgemeester Crys Larson heeft Nederhorst on Ice geopend.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Sfeervol

De baan is duidelijk ook een onderdeel van de jaarlijkse Bergse gezelligheid. „Op zondagmiddag is een groot deel van het dorp hier wel te vinden”, weet Nick. In het horecagedeelte van de ijsbaan is met houten planken een heuse Tiroler bar gebouwd. Ook de rest van de ruime is sfeervol aangekleed.

Alle activiteiten na 17.00 uur gaan door de landelijke maatregelen niet door. „Voor curling, ijshockey, de Bergse winterspelen en de avonddisco’s moeten we kijken of er ergens overdag plek is”, legt Nick uit. „Maar voor dat soort activiteiten moet de baan dicht en dat betekent dat anderen die een certificaat voor de hele periode hebben gekocht, er dan niet in kunnen. Dat is ook weer niet fair. Maar we zijn heel blij dat we in ieder geval open kunnen.”

De kosten van de tent (30.000 euro) en de inkoop van de horeca (20.000 euro) waren namelijk al gemaakt. „We moesten in september de beslissing al nemen”, aldus voorzitter IJkhout. „En we zijn daar vooralsnog nog steeds blij mee.”

Dat is ook de 14-jarige Yara Kok. „Ik kijk vanuit mijn huis zo op de ijsbaan en kom hier al sinds mijn derde. Ik schaats ook veel op de Jaap Edenbaan, maar ik vind het fantastisch dat hij nu weer hier staat. Ik ben hier alle weken te vinden.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Charlotte van den Berg (l) en naast haar Yara Kok kunnen niet wachten om de baan op te gaan.
Charlotte van den Berg (l) en naast haar Yara Kok kunnen niet wachten om de baan op te gaan.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Kunstschaatsen

Ook haar 14-jarige vriendin Charlotte van den Berg trekt haar kunstschaatsen aan om gelijk na de opening het ijs op te gaan. „Ik reed eerst op ijshockeyschaatsen, maar Yara zei, je moet op kunstschaatsen gaan rijden. Het viel ze hier op dat ik dat wel goed kan. Sindsdien kunstschaats ik op de Vechtsebanen in Utrecht.”

Ze is net als Yara talentvol en geeft zaterdag 4 december een kunstschaatsclinic op de baan. Nick: „En Charlotte wordt geloof ik ook al in de gaten gehouden door de KNSB. Dat ze zo goed gaan, heeft toch te maken met dat ze hier van jongs af aan konden beginnen.”

IJsmachine zelf in elkaar gezet

„Onze oude ijsmachine voldeed niet meer aan de milieunorm”, vertelt Frank Zwagerman, staand in de ijsmachine die opgesteld is tussen de ijsbaan en sporthal De Blijk en de brandweerkazerne. „Dan ga je wat informeren en kom je terecht bij de ijsmachinemaffia. Ze spreken met elkaar een hoge prijs af. Daar had ik geen zin in, toen heb ik besloten er zelf een te maken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Frank Zwagerman en Nick IJkhout staan waar het gebeurt, de ijsmachine.
Frank Zwagerman en Nick IJkhout staan waar het gebeurt, de ijsmachine.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

De 58-jarige Zwagerman, hoofd van de technische service van de Zwagermangroep die kranen, machines en installaties (de)monteert, wist een machine van een koelcel op de kop te tikken. „Die hebben we helemaal omgebouwd. Er gaan vanuit deze machine allemaal kleine slangen richting de baan waarin een vloeistof zit die rondgepompt wordt. Een compressor met koudemiddel in deze wagen zorgt ervoor dat het steeds weer afkoelt. Zo blijft het ijs steeds 5,5 graad.”

De warmte die bij het koelen vrijkomt, wordt de horecatent ingeblazen waar het aangenaam warm is. De vereniging kreeg voor die methode van de KNSB in 2013 zelfs een innovatieprijs. Het water voor het ijs komt uit een brandslang van de ernaast gelegen brandweerkazerne. „De laatste twee weken zette iemand steeds hier om de drie, vier uur de pomp even open en werd er een laagje water opgelegd. Ook ’s nachts.”

Nederhorst on Ice brengt duidelijk een variëteit aan kwaliteiten samen. Nick IJkhout: „We hebben elektriciëns, monteurs, installateurs, dat zijn echt gouwe krachten.”

Ook aan wifi is gedacht. Zwagerman: „Er zijn mensen die hier doordeweeks met hun laptopje komen werken. Soms zijn hun kinderen aan het schaatsen, maar soms niet eens. We hebben hier glasvezel, dus dat is lekker snel. Oh ja, ook zelf aangelegd.”

Gooi & Eemlander, Welmoed de Lang, 28 november 2021