Gegokt en gewonnen

Handigheidje loodst Hans van Drunen naar nationale sprinttitel bij de Regenbogen

Onder auspiciën van De Regenboogclub, de klasse-organisatie van de Regenboog, werd het afgelopen weekend bij de Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht gezeild in Regenbogen om het NK Sprint in die klasse. Met een verrassende winnaar.

De titel op de Loosdrechtse plassen ging namelijk niet naar de gedoodverfde kampioen. Mark Neeleman, maar naar degene die de wind het beste las: Hans van Drunen. ,,Fantastisch, ik had dit absoluut niet meer verwacht’’, glunderde de Dordtenaar na zijn huzarenstukje.

De Regenboog is een acht meter lange driemans kielboot met een zeiloppervlakte van 22 vierkante meter. Een majestueus schip, dat ook wel de ’koningin onder de zeilboten’ wordt genoemd.

Bij sprintwedstrijden vaar je veel wedstrijden over korte banen. Het deelnemersveld was niet zo groot: van de veertien inschrijvingen kwam één combinatie niet opdagen. Zo werden er zaterdag in twee groepen toch nog elf races gevaren.

De eerste start werd uitgesteld vanwege te weinig wind. Uiteindelijk trok de zuidenwind toch nog aan tot een zuinige zes knopen. De wedstrijden van zaterdag en die van zondagmorgen dienden ervoor om te bepalen welke boten op de afsluitende middag om de titel zouden varen. Het slechtste resultaat mocht worden afgetrokken. Zo werd één boot zaterdagmiddag gediskwalificeerd vanwege het niet ronden van een boei: het laat zich dan ook raden welke wedstrijd deze combinatie liet wegstrepen.

Was het zaterdag nog koud en stond er weinig wind, de zondag deed zijn naam eer aan: zonnig en er stond een mooie wind van acht tot negen knopen. ’s Ochtend werden nog vier wedstrijden gezeild, alvorens bekend werd welke acht boten ’s middags om de titel mochten strijden. Tijdens de lunch aan wal werd de combinaties het reglement van de afvalrace, die de finale was, duidelijk uitgelegd: na de eerste wedstrijd vallen er twee boten af en na de tweede eveneens.

De vier overgebleven boten streden uiteindelijk in één race om de titel. Dar waren Neeleman en zijn bemanning, bestaande uit Gerard van der Krogt en Thierry van Vierssen, Henk Bergsma met Willem Nico Potma en Henk Kraan, Hans van Drunen met Steyn van Driessel en Bart La Grou en Robbert-Jan Beck met Max en Pim Beck. Spijtig voor Mark Drontmann en zijn crew: hij ging te vroeg weg in de halve finale en werd gediskwalificeerd.

Fantastisch, ik had dit absoluut niet meer verwacht

Toen Neeleman – oud-olympisch zeiler in de Finjol en Star – als eerste de bovenboei rondde in de finale, twijfelde niemand meer aan zijn aanstaand kampioenschap. Het pakte anders uit. Van Drunen, die nota bene als laatste de bovenboei omzeilde, gijpte vroeg in het voor de windse rak en pakte op fantastische wijze de vlaag wind die alleen hij had zien aankomen mee. Hij liep hierdoor niet alleen zijn achterstand in, maar kwam zelfs op voorsprong. Die stond hij niet meer af. Hij won het NK Sprint Regenboog, voor Neeleman, Bergsma en Beck.

Goor & Eemlander, Wim Egels, 25 oktober 2021