Sypesteyn gaat aangepast op volle toeren

Als deze week de musea weer open mogen, is kasteel-museum Sypesteyn er helemaal klaar voor. Directeur Rimmert Sluiter vertelt dat staf en medewerkers de bezoekers met open armen zullen ontvangen, weliswaar op 1,5 m. afstand en andere regels, maar toch. Met o.a. een nieuw audiosysteem.

10.000 opbrengst stenenactie

Maar eerst wil Sluiter de Loosdrechters, Wijdemeerders en vele anderen hartelijk danken voor hun giften. De ‘virtuele’ stenen die men voor een tientje kon kopen, leverden het fraaie eindbedrag op van 10.000 euro. “Dat was hartverwarmend, niet alleen de geldelijke bijdrage, maar ook de positieve reacties ter ondersteuning.” Ook de gemeente Wijdemeren voelde mee met de coronapijn en verdubbelde het bedrag als eenmalige ondersteuning. Het kasteel draait geheel op 78 vrijwilligers en slechts twee parttime professionals: conservator Rik van Wegen en tuinvrouw Henny van der Wilt. Henny houdt met vrijwilligers de historische tuin in stand, waar u van dinsdag tot en met zondag (11-17 u.) kunt genieten van onder meer de Perzische hazelaar, katsoera en echte Tulpenboom. Alles uiteraard met eenrichtingsverkeer.

Audio

Nieuw is dat u zonder gids de gangen en kleine ruimtes van het kasteel kunt bewonderen. Nu met een audiotoer. Dankzij de financiële basis van de stenenactie en sponsors kunt u op uw telefoon een gratis app downloaden die u via de Groene Kamer, Wapenkamer, Gotische Kamer en Lage Zaal langs de beroemde Rozenkamer en Torenkamer voert naar de Hoge Zaal. Rik van Wegen heeft de tekst ingesproken. Hebt u geen mobieltje, dan is er een dunne geïllustreerde gids die u begeleidt. Wel van tevoren aanmelden op de website. De vaste route duurt ongeveer 20 minuten per etage, er zijn studenten die als suppoosten de timing en de routing controleren. Om iedereen te laten genieten, sluit Sypesteyn niet deze winter. Ieder weekend tot begin januari open.

Kersttafel

Rimmert Sluiter is enthousiast over de inzet van de vele vrijwilligers. Waarbij met name de afdeling marketing blijkbaar overuren maakt, gezien de mooie serie flyers over Rozengeur, Bijzondere Bomen, Trouwlocatie en Sypesteyn algemeen. In december komt er ook een Kersttafel die in de Grote Zaal is ingericht met het Loosdrechts porselein, het beroemde Rozenservies uit 1780 (131 delen). Om u aan te melden voor de audiotoer en andere wetenswaardigheden, zie: www.sypesteyn.nl.

Nieuwsster, Herman Stuijver, 18 november 2020