Kunnen we niet naar de piramides in Egypte? Gaan we toch gewoon naar die van Austerlitz

Veel mensen vieren noodgedwongen vakantie in eigen land deze zomer. Maar is wat het buitenland biedt, niet ook te vinden in Utrecht? Vijf tips voor het ultieme vakantiegevoel in eigen regio.

(grote en dure) Bootjes kijken

Tja, die Franse of Italiaanse haventjes. Lekker slenteren en je vergapen aan dure jachten. En je afvragen waar die mensen dat geld toch vandaan halen… Kun of wil je niet naar Saint-Tropez? De Mijndense sluis, de sluis tussen Vecht en Loosdrechtse Plassen, is een mooi alternatief.

Dé plek om bootjes te kijken. En ook dure, zegt sluiswachter Leo Oor, want langs de Vecht en in Loosdrecht zit geld. ,, Nou, dat kun je wel zeggen. Speedcruisers van anderhalve ton, jachten van drie ton. Er vaart wél wat door deze sluis. En het grappige is, je kunt hier zo’n ontzettend duur schip zien liggen naast een roestig jachtje uit het Westland of zo.” Maar de échte attracties zijn en blijven toch de schippers, weet ook Oor: ,, Geen groter leedvermaak dan te kijken hoe een man zijn vrouw uitscheldt als het misgaat, of te zien hoe een boot omgekeerd in de sluis komt te liggen.”

AD Wim Langejan 07-07-20foto: Desirée Schippers