Holland Vaart op Loosdrecht

 In de serie ’Holland Vaart’ bezoekt Watersport-TV verschillende watersportgebieden en in deze eerste aflevering zijn we op de Loosdrechtse plassen. Over 2 weken volgt de volgende aflevering. Voor ‘Holland Vaart’  is de crew van Watersport-TV dan op de Mooie Nel in Haarlem.

Het is een mooie zomerdag en het is druk met watersporters die met hun boot door de Mijndense sluis willen. Sluiswachter Leo zorgt met een grap en grol dat iedereen ontspannen een plekje kan vinden. Als de sluisdeuren dicht zijn doet hij met zijn schepnetje een rondje om het sluisgeld te innen. Ondertussen vertelt hij over de geschiedenis van de sluis en heeft ook nog enkele opmerkelijke anekdotes. Bijvoorbeeld over een schipper die speciaal voor zijn vrouw in de tuin een meerpaal heeft gezet zodat ze kan oefenen met het werpen van de landvast. Of dat heeft geholpen? Leo vertelt het.

Handboek

Terwijl wij vanuit de Mijndense Sluis naar jachthaven Scherpel varen geeft Epco Ongering enkele tips en tricks om zorgeloos te kunnen varen. Epco heeft onlangs een handboek voor beginnende watersporters geschreven en in iedere aflevering van ’Holland Vaart’ behandelt hij enkele onderwerpen.

Bij Jachthaven Scherpel hebben we afgesproken met afgesproken met Tries Scherpel en Hans Resoort. Het stel heeft naast de haven een zeilschool en botenbouwschool. Zeilles geven doen ze al dertig jaar. Iedere zomer leren honderden kinderen de beginselen van het zeilen. ’’Dit is de enige school waar je mag afkijken,’’ vertelt Hans als we bij de lessen op de Loosdrechtse plassen gaan kijken. Hoogtepunt van de zeilweek is de diploma-uitreiking.

Na dit feestelijke gebeuren gaan we langs bij Machiel en Tjitske Iedema, die al enkele jaren op een motorboot wonen. Ze verkochten huis en haard nadat Machiel door ziekte niet meer kon werken. Het leven aan boord bevalt ze goed. ’’Als we genoeg hebben van de buren gooien we de trossen los.’’

Duurzaam SUB-varen

Terug in Loosdrecht komen we op Jachthaven Scherpel John van Lieshout tegen, die de E-SUB heeft bedacht en ontwikkeld. E-SUB staat voor Electric Stand Up Boating. Het is een stabiel luxe board, voorzien van elektrische aandrijving, waarop je staand met je handen aan een fietsstuur, door de natuur of grachten kunt varen. De bediening is zo eenvoudig als een elektrische scooter. En doordat je staat heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Na een geslaagde proefvaart met de E-SUB varen we met onze redactieboot naar eiland Robinson Crusoe op de eerste plas. Daar staat Daniel van Hanenberg ons al op te wachten. Hij de is eilandbeheerder. Op het eiland heeft Sailwise een haven en onderkomen en worden vakanties georganiseerd voor mensen met een lichamelijke beperking. 

Met een rondje over de plassen nemen we afscheid van Loosdrecht. In de volgende afleveringen gaan we naar Haarlem (29 december), Vinkeveen (12 januari) en De Kaag (26 januari).

’Holland Vaart’ wordt online uitgezonden via Watersport-TV, YouTube en diverse social mediakanalen en mede mogelijk gemaakt door Vetus, EOC verzekeringen, Aquatec, Dekker Watersport, Boot Holland en Bootschappen.nl.

Bekijk hieronder de uitzending.

Watersport-TV, 15 december 2021