Plan Loosdrechtse broers, steun van Bibian

Alsof het zo moest zijn. Een initiatief van uitgerekend twee Loosdrechtse broers blijkt te leiden tot de allereerste Bibian Mentel Playground van ons land, in Loosdrecht dus. Genoemd naar hun bekende, een jaar geleden overleden plaatsgenote, een plan geadopteerd door de Mentelity Foundation. „Bijna onwerkelijk dit”, vindt Jazz de Boer (14).

Samen met broer Ty (13) staat hij er wat onwennig bij deze middag, op het sportterrein aan het eind van het Jagerspaadje op de grens van Hilversum en Loosdrecht. Bij wat niet al te officiele plichtplegingen. De eerste schoppen gaan de grond in, maar dan zijn er natuurlijk wat mensen die vooraf toch even een praatje willen houden. De twee laten het gelaten over zich heen komen. Praters zijn het niet echt. Niet onlogisch, gezien hun leeftijd en al die belangstelling waar ze dan ineens middenin zitten. Doeners zijn het des te meer. Gelukkig maar. Al helpt hun moeder Jonna dan een beetje.

Zwitserland

Het begon allemaal twee jaar geleden, op een vakantie in Zwitserland. Daar ontdekten de twee jonge Loosdrechters de immense lol van de pumptrack. Dat is een bochtige baan, vol hoogteverschillen, geschikt voor zo’n beetje alles op wielen en wieltjes: crossfietsen, BMX, mountainbikes, (stunt)steps, loopfietsen, skates en skateboards. dagen achtereen waren ze uren op te vinden. Heel wat anders dan gamen, lekker in de buitenlucht bewegen en sporten op je fiets. Na die gedenkwaardige vakantie, bijna twee jaar geleden, zochten de twee met de hulp van hun moeder de publiciteit, in een speurtocht naar een plek waar zo’n baan ook bij hen in de buurt zou kunnen komen. Ook een Facebook-, Instagram- en TikTok-account en een eigen website (pumptrackloosdrecht.nl) werden gelanceerd, scholen benaderd en persberichten verstuurd. Verder werd ook de gemeente Wijdemeren benaderd.

Die bleek al meteen warme interesse te hebben. In de persoon van dorpscoördinator Saskia Hille, vanuit overkoepelend project De Appelboom betrokken bij buurtinitiatieven, kwam er steun en hulp. Om te kijken waar zo’n baan eventueel zou kunnen. En hoe fondsen te vinden zouden kunnen zijn. De overtuiging was al snel dat er best draagvlak voor was. Ook omdat zo’n project mensen kan verbinden, leuke nieuwe contacten oplevert en zorgt voor een mooie speelplek buiten. Iets waar volgens de twee en hun moeder, wonend op het voormalige Knorr-terrein. schreeuwend behoefte aan is. „Voor jongere kinderen is er genoeg te doen in Loosdrecht, speeltuintjes en zo. Maar vanaf tien jaar niet”, klonk het.

Bibian Mentel

Enkele maanden daarna werden de twee benaderd door hun plaatsgenote Bibian Mentel, met haar Mentelity Foundation. De twee en hun moeder hadden alle kranten gebeld, Bibian had over het plan gelezen, en wilde er haar volle steun aan geven. Het zou wat haar betreft een laagdrempelige speelplek moeten worden, voor echt iedereen. Passend in Mentels filosofie dat kinderen uitdagingen nodig hebben, ongeacht hoe goed ze zijn of dat ze wat extra hulp nodig hebben.

Fondsen

Zelfs een eerste anonieme begunstiger van een bedrag van tien mille werd al snel door de Foundation gepresenteerd, waarna de zoektocht naar nog meer fondsen op gang kwam. Ook de gemeente Hilversum omarmde het project, en sprak de intentie uit zich te willen inzetten om de droom van Ty en Jazz samen met die van Bibian, te kunnen realiseren. Na een zoektocht was immers een plek achteraan het sportterrein aan het Jagerspaadje als meest ideale uit de bus gekomen. Rustig gelegen, en ideaal passend in een sportieve omgeving.

De eerder met wat hulp opgezette peiling heeft inmiddels uitgewezen dat er opvallend veel steun is voor het initiatief. Inmiddels zo’n achthonderd mensen hebben hun handtekening gezet, weet Saskia Hille. „En dat is voor Wijdemeerse begrippen heel erg veel.” Ook blijken er elf mensen tegen te zijn, zo weten ze overigens te melden, maar dat mag de pret niet drukken bij zo’n overweldigende steun aan alle kanten.

Playgrounds

Dat die er is blijkt wel deze middag, met de wethouders Rosalie van Rijn (Wijdemeren) en Arno Scheepers (Hilversum), Edwin Spee (directeur van de Mentelity Foundation), Debby Aarts van Velosolutions (ontwikkelaars van Playgrounds) en uiteraard de broers Ty en Jazz en hun moeder Jonna. Ook dorpscoördinator Saskia Hille was van de partij, plus flink wat mensen van de media. Op een groot bouwbord langs het water prijkt alvast het definitieve ontwerp van de Bibian Mentel Playground.

De hoop is dat deze allereerste Bibian Mentel Playground ergens begin juli in gebruik kan worden genomen. „Dan zijn jullie er allemaal ook weer”, grijnst Spee, die het nadrukkelijk niet heeft over kinderen met een lichamelijke handicap maar ’met een lichamelijke uitdaging’. Waarom ook niet. Zo zal de baan ook geschikt worden gemaakt voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel. „Het mooie is, dat je hier iets samen kunt doen, ongeacht leeftijd, sekse en of je een lichamelijke uitdaging hebt.” Ook komen er speeltoestellen voor de kleinsten. „Het was een van de dromen van Bibian om zowel voor de beginner als voor de meer gevorderde iets te krijgen. Ze heeft de twee jongens nog ontmoet.”

Onderhoud

Arno Scheepers vertelt op zijn beurt dat de gemeente Hilversum een stukje grond en een bedrag heeft afgestaan voor dit mooie initiatief, en belooft dat Hilversum het onderhoud hiervan bij zal gaan houden zolang deze voorziening hier staat. „Tijdens corona hebben we gezien hoe belangrijk het is om te bewegen, en dit is voor echt alle jongeren geschikt”, vult Scheepers nog aan.

Voor Debby Aarts van het bedrijf Velosolutions – dat de baan laat plaatsen – is de term pumptrack allang een gewoon woord. Het mag dan in Midden-Nederland voor de meesten totaal onbekend zijn, in bijvoorbeeld Brabant zijn er al heel wat. „Vijftig liggen er inmiddels in het land, maar meestal in het zuiden”, weet ze. Wat de soms erg strenge veiligheidseisen betreft, zoals speeltuinen met rubberen tegels, daar is volgens Aarts wat meer nuance in gekomen. „Op een bord komt te staan dat je hier zelf verantwoordelijk bent.” Ty en Jazz kunnen niet wachten tot het juli is. „Bijna niet te geloven dat we hier nu staan”, zegt Ty de Boer (13).

Gooi & Eemlander, Hans van Keken, 13 april 2022