Porselein onder water

Hannelore Houdijk uit Nederhorst den Berg werd twee jaar geleden winnares van het ’Schilderij van het jaar’ met haar werk ’Theepot in het water’. Tot en met 14 november zijn schilderijen van haar te zien in Kasteel-Museum Sypesteyn.

’Theepot in het water’ werd uit maar liefst 693 inzendingen door een jury van de nationale competitie uitverkozen. In opdracht van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland heeft Houdijk nu een schilderij gemaakt met een soortgelijke compositie, maar dan met een knipoog naar het Loosdrechts porselein. Dat werd in de Spiegelplas in ondiep water gefotografeerd en op doek door Houdijk is vastgelegd.

Kortenhoefse School

De expositie toont bovendien vijf schilderijen door schilders van de Kortenhoefse School, zoals een schilderij van de eind negentiende eeuw afgebrande korenmolen aan het Moleneind in Kortenhoef door P.J.C. Gabriël (1828-1903). De Haagse School-schilder Gabriël wordt gezien als de schilder die Kortenhoef als kunstenaarsdorp heeft ontdekt. Kortenhoef wordt daarom ook wel het land van Gabriël genoemd.

Al ruim honderd jaar heeft Kortenhoef het imago van kunstenaarsdorp. Door naast schilderijen van de Kortenhoefse School ook werk van de huidige generatie in Wijdemeren te verzamelen, zet de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland dit imago graag voort. De tentoonstelling kwam tot stand door de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland, Kasteel-Museum Sypesteyn, Stichting Loosdrechts Porselein, Historische Kring Loosdrecht en de gemeente Wijdemeren.

Gooi en Eemlander, Els Blom, 5 november 2021