Groots festival Licht en Kunst Loosdrecht

In deze donkere tijden is blijkbaar de behoefte aan licht en creativiteit groter dan ooit. Aanstaande maandag start Licht en Kunst Loosdrecht, een tentoonstelling van 16 kunstobjecten met verlichting langs de Loosdrechtse dijken en op het Moleneind. Daarnaast doet de gehele plaatselijke horeca mee met creatieve catering. De grote trekker van deze buiten expo is het beeld VRIJHEID.

Ruim 1500 ‘kleine’ kunstenaars van De Linde, de Sterrenwachter, de Catamaran, de Regenboog, de Antonius- , de Curtevenne- en de Jozefschool hebben flessen beschilderd rond het thema Vrijheid. Die kleurrijke objecten zijn door een groep vrijwilligers geplaatst in het gigantische kunstwerk VRIJHEID. Gebouwd door kunstenaar Joost Zwagerman, een gevaarte van 13 m. lang; 4 m. hoog en 2.20 m. breed. Samen met collegakunstenaars Johanna Kessler, Gea Lamme en Emma van der Meulen en enkele andere vrijwilligers is hij al wekenlang bezig om dit pronkstuk met meer dan 1000 flessen te voltooien. “Het is de chemie in de groep die ons inspireert om hieraan zo hard te trekken”, vertelt Johanna Kessler.

Ook de gemeente doet enthousiast mee aan dit project. “Dit kan echt de parel van Wijdemeren worden”, vertelt dorpscoördinator Saskia Hille “een combinatie van kunst, ondernemerschap en betrokkenheid van de scholen over een fundamenteel onderwerp als vrijheid.”

Naast hoofdsponsor Wijdemeren is er een aanzienlijke lijst van sponsors die met financiën en technische / logistieke ondersteuning Licht en Kunst de helpende hand bieden. Op 6 december maakt VRIJHEID als ‘convoi exceptionel’ een rijtoer langs de scholen om uiteindelijk een tijdelijke plek te vinden bij de Porseleinhaven te Loosdrecht, tot 6 januari.

Kunstenaars

Naast de ‘kleine’ kunstenaars exposeren ook 16 professionals met artistieke objecten. Vanaf de rotonde op ’t Bruggetje, met fotograaf Johanna Kessler (Lucht) tot aan De Eend op de Horndijk (Peter vd Akker, 52 dialogen). Langs de hele Oud-Loosdrechtsedijk, Veendijk en Horndijk passeer je gevarieerde kunstwerken, zoals een Tuinornament in de Kreekvijver of zwerfkeien bij De Haven. Alle restaurants zijn voorzien van verlichte kunst. Zelfs bij Docks aan het Moleneind, een put-projectie van Gaetan Dirven. Kunst met een grote K die u in alle rust kunt bewonderen.

Horeca

AIM, De Eend, Rosa’s Cantina, Fletcher, A-Fusion, Robberse Eiland, de Havenclub, het Kompas, Anderz, Brasserie Wetterwille, Porto, Heineke, ‘t Bruggetje en Docks zijn de restaurants die u welkom heten op de Licht&Kunst route, met tal van speciale aanbiedingen voor 17.00 uur. Afhalen na vijven kan sowieso bij diverse cateraars. Meer info: lichtkunstloosdrecht.nl

Nieuwsster, Herman Stuijver, 1 december 2021