Het lijkt een goed ijsvogeljaar te worden

Altijd een trekpleister, ijsvogels. Zeker wanneer er jongen zijn. Wat dat betreft is het feest in De Zanderij in ’s-Graveland.

Af en aan vliegen de ouders om de jongen te voeren. ,,Mensen vragen ons regelmatig of ze er alweer zijn”, aldus Dick ’t Hoen van de gelijknamige beeldentuin aan de Oude Meentweg. ,,Nou, ik kan ze dus gerust stellen. Liefhebbers zijn zaterdag en zondag van tien tot vijf uur welkom om de vogels te spotten.”

En niet alleen in ’s-Graveland maar overal in de regio lijkt het goed te gaan met ijsvogeltjes, de meest kleurrijke kleine vogel die ons land rijk is. Zo allerbelabberdst als het vorig jaar was met de aanwas van jonge vogels, zo weldadig lijkt dit jaar te worden. Dat meldt Jelle Harder, die niet alleen betrokken was bij de aanleg van de wand in de Zanderij maar op meer plekken in de regio. ,,Van de vrijwilligers hoor ik heel positieve geluiden. We moeten nog inventariseren, maar het ziet er goed uit.”

,,Vorig jaar overleefden veel ijsvogels door de koude begin februari de winter niet. Door het ijs was visjes vangen onmogelijk. Harder, die al sinds 1995 de populatie bijhoudt, was destijds verrast over de impact op de vogels. ,,Inmiddels zijn er enkele tientallen broedpaartjes. Gelukkig maar, dat hadden ze nodig.”

Fotograaf Frans Lemmens uit’s-Graveland weet de ijsvogels op De Zanderij goed voor zijn lens te krijgen. Ze figureren zelfs in boeken over ons land van zijn hand.

Gooi en Eemlander, Hans van Keken, 29 april 2022