Op de sup komt haar hond tot rust

Sup-instructeur Ingrid Kroon nam haar hond Juno (7), destijds een pup, altijd mee op haar sup tijdens haar lessen stand up paddleboarding. Ze wilde haar hond niet alleen thuis laten. Op de sup kwam haar hond tot rust merkte Kroon. Zo ontstond het idee voor ‘hondensup’. Inmiddels geeft ze fulltime les aan baasjes en hun viervoeters. Ze doet zelfs aan puppysup. “Dan maken we een klein tochtje, want we willen de pups niet te zwaar belasten.”

Sommige mensen begrijpen het niet helemaal, erkent Kroon. “Dan krijg ik de vraag: ‘Waarom zou je een hond op een sup zetten? Wat voor plezier haalt die hond daar nou uit?’” Kroon zucht: ze neemt de honden en hun baasjes ook niet mee naar open water. Ze peddelen rustig door natuurgebied de Vuntus, bij de Loosdrechtse Plassen. “We zijn lekker buiten tussen het groen. De honden kijken hun ogen uit. En vooral hun neus is volop aan de slag.” Al komt het ook voor dat een hond een eend ziet en plotseling het water in springt, maar dat zijn uitzonderingen, zegt Kroon.

Hondensup draait helemaal om de samenwerking tussen de hond en de baas. Kroon begint de les altijd op haar privé-eiland. Sommige honden stappen rustig de sup op, anderen hebben ‘lokaas’ nodig. Kroon smeert dan wat zalmpaté op de sup: “Zo’n hond weet dan niet hoe snel hij op de sup moet komen.”

Meer info: www.hondensup.nl

Roos Menkhorst