Terugblik op Tweede Wereldoorlog in ons land door Ad van Liempt in Loosdrecht

Auteur en presentator Ad van Liempt blikt 25 mei in de bibliotheek van Loosdrecht terug op de Tweede Wereldoorlog en het laatste oorlogsjaar.

Hij doet dat aan de hand van zijn boek De Afrekening, dat in maart 2020 verscheen. Het jaar 1945 speelt daarin een cruciale rol. Het is weliswaar het jaar van de bevrijding, van de feestelijke intocht van de geallieerde troepen, van de tomeloze vreugde in de Nederlandse straten. Maar het is ook het jaar van diepe treurnis om de duizenden doden in het westen van het land als gevolg van de hongersnood.

De meedogenloze represailles van de bezetter hadden in die jaren eraan voorafgaand talloze gezinnen in rouw gedompeld. Ook was er in 1945 het vergeefs wachten op al diegenen die niet terugkwamen. Het was kortom een bevrijding waar een zwarte wolk boven hing. En ook een die zich afspeelde in een sfeer van chaos. Ons land kreeg zijn vrijheid terug, maar deze nieuwverworven vrijheid kon de problemen van de mensen niet wegnemen.

Andere Tijden

Van Liempt is bekend van tv-programma’s zoals het NOS-Journaal, Studio Sport, NOVA én hij is een van de grondleggers van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Hij was actief als presentator, journalist en eindredacteur van talloze uitzendingen over politiek en actuele evenementen. Vanaf 1994 publiceerde hij regelmatig boeken over historische onderwerpen, vooral over de Tweede Wereldoorlog. De lezing is 25 mei van 20 tot 22 uur. Kosten: 12,50 voor leden en 15 euro voor niet-leden, incl consumptie

Noordhollands Dagblad,