Uitverkocht huis, honderden mensen op pad: corona maakt het onmogelijke waar, horeca drie dorpen vindt elkaar met ’Rondje’

Corona maakt onvermoede krachten los. Zo hebben Ankeveen, Kortenhoef en ’s-Graveland sinds kort een nieuw culinair evenement. De lokale horeca heeft elkaar gevonden en krijgt ongekend massaal bijval van het publiek.

’Het Rondje voor Ons’ heet het initiatief waarbij wandelaars en fietsers op zondag langs cafés en restaurants gaan. Bij elke stop wacht een smakelijke versnapering. Je kunt een kleine ronde maken, met vijf haltes, of een grote ronde, met tien. ,,Die laatste is meestal meer voor de fietsers”, weet Janice van Beusekom van dartcafé Het Wapen van Kortenhoef, die samen met partner Carlos den Doop aan de wieg stond.

Uitverkocht

Het is vandaag het vierde weekend op rij, en meteen de mooiste zondag van allemaal qua temperatuur. Goed moment om de balans op te maken. En wat blijkt? Na de eerste twee edities is Rondje voor Ons nu al voor het tweede weekend op rij helemaal uitverkocht. Glimmende, blije koppies bij de tien deelnemende horecaondernemers, opgetogen wandelaars en fietsers onderweg in de drie dorpen. Want in totaal 240 mensen hebben vooraf online een tijdslot gereserveerd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Janice van Beusekom en Carlos den Doop van Het Wapen van Kortenhoef.© FOTO STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Tien minuten

,,Heerlijk toch zo, in het zonnetje. De mensen willen eruit, het is mooi weer”, zegt een van de gasten goedgemutst, terwijl hij buiten aan de balie zijn stempelkaart toont en de voor hem laatste lekkernij in ontvangst neemt, samen met een goodiebag. Hij hoort bij de eerste deelnemers van die dag, die tegen half twee aankomen bij ’Het Wapen’ aan de Kerkstraat. ’s Morgens even na elf uur zijn ze al van start gegaan bij hotel-partycentrum De Drie Dorpen aan de Cannenburgerweg. ,,Elke tien minuten stappen er daar tien mensen op”, legt Van Beusekom uit.

Nieuw elan

Wie had dat gedacht, de horeca die de handen ineen slaat. Zij en partner Den Doop staan er nog versteld van hoe er nieuw elan kon ontstaan. Gedwongen door de omstandigheden, maar toch. Weken geleden trokken ze de stoute schoenen aan, en kwamen ze met een aantal cafés en restaurants bij elkaar, de eerste keer bij bistro De Garde aan het Zuidereinde. ,,Was even aftasten. Daar stonden we ineens, terwijl we elkaar eigenlijk amper spreken. Je bent toch allemaal druk. Maar met elke vergadering groeiden we naar elkaar toe.”

Met steun van vaste klant Marc la Chapelle, actief in de media, werd er vervolgens een puik boekje gemaakt, dat elke deelnemer bij de start meekrijgt. Met de sponsors en portretten, ook in beeld, van alle deelnemers: Docks, De Garde, De Drie Dorpen, Zomerlust, De Molen, Restaurant 1244, Lekr, Het Wapen van Ankeveen, ’t Swaentje en uiteraard Het Wapen van Kortenhoef.

Tussenstop bij Docks.© FOTO STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

De tien hebben elkaar inmiddels ook via een eigen Whatsapp gevonden. ,,Zo hebben we regelmatig contact. Ook als er ergens een boa opduikt, of een verkeerscontrole”, grijnst Carlos, die benadrukt dat ze het echt allemaal mét elkaar doen. ,,Dat is ook zo leuk. De gunfactor is ook zo groot. Weet je, na een van de vorige keren werden we gebeld door iemand van groothandel Sligro. Die vroeg, kunnen we iets doen om te helpen hier een succes van te maken?” Van Beusekom is intussen druk, de ene na de andere deelnemer meldt zich. ,,Vaak ook mensen die je anders nooit ziet”, klinkt het opgewekt.

Eén gemeenschap

Niet dat ze zich niet aan de regels houden. ,,Alleen een heel enkele keer moeten we klanten waarschuwen, als er te veel bij elkaar op een kluitje staan”, vertelt Den Doop. Fred, vaste klant van het darts- en sportcafé, komt langs en knikt goedkeurend. ,,Prachtig wat hier gebeurt. Vroeger was het heel normaal dat je elkaar hielp, was je één gemeenschap. Maar echt alles moest groter en meer, en we verloren dat een beetje uit het oog. Tot corona”, grijnst hij veelbetekenend.

Ook de uitbaters van Het Wapen van Kortenhoef kunnen erover getuigen. ,,Onze verhuurder matst ons ook met de huur, die kon vanwege corona gelukkig een flink stuk omlaag. Kwestie van elkaar vertrouwen. Janice zit er ook al vijftien jaar”, vertelt Den Doop.

Het zou vandaag het laatste ’Rondje’ van de vier zijn, maar het smaakt naar meer. ,,We plakken er in elk geval twee aan vast, de komende twee weekeinden. En wie weet, maken we hier een regelmatig terugkerend evenement van.” Vaste klant Fred zou het fantastisch vinden. ,,Doen, zeg ik! Mensen willen toch eruit, en vakantie en recreatie steeds meer in eigen land houden.”

Info: Rondjevoorons.nl

Even een hapje bij ’t Swaentje.© FOTO STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Gooi en Eemlander, Hans van Keken, 18 april 2021