Fietsboot Loosdrecht blijkt klapper: liefst 1500 passagiers voeren mee

De Loosdrechtse Fietsboot blijkt een groot succes. Het aantal passagiers is het tweede jaar dat de boot over de plassen voer bijna verdubbeld.

Na een stroeve aanloop waren er het eerste seizoen, de zomer van 2019, uiteindelijk 771 betalende passagiers. Deze vaak mooie zomer kwam het uit op rond de 1500, melden bestuurslid Bernard van de Weert en coördinator Beert Hennephof niet zonder trots. Terwijl de laatste twee weekeinden, die vanwege corona niet doorgaan, nog hadden kunnen meetellen. Dat het aantal dagjesmensen zo exponentieel gegroeid is komt volgens hen mede vanwege de nieuwe halteplaats deze zomer: het strand van De Strook aan de rand van Loosdrecht.

Pendelen

De boot pendelde zes dagen per week (maandag niet) tussen de Porseleinhaven, eiland Marcus Pos, de Fuut en De Strook. ,,Een ritje naar een volgende halte kost 1,50 euro, dus voor het hele traject betaal je 4,50 euro. Daarbij komt voor een fiets dan een euro extra. Veel mensen vonden dat een prima prijs voor een trip van zeventig minuten naar de overkant van het water. Ook omdat je vanaf ginds met de fiets terug kunt”, aldus de twee. ,,Al waren er ook zat mensen die zonder fiets meegingen.”

Marcus Pos

Er waren al die weken, volgens hen, ook opvallend veel mensen, vaak moeders met kinderen, die een dagje op eiland Marcus Pos wilden doorbrengen. ,,Dat is met de fietsboot ineens ook bereikbaar voor iemand die geen schip heeft. Gezellig langs het water, een patatje halen bij de Snackboot daar. Die haalden we dan aan het eind van de dag weer op. Soms waren het er dan zoveel dat we nogmaals langs moesten. Maar je hebt ook mensen die aan de overzijde willen lunchen bij de horeca aan de Strook, om dan later weer met ons terug te varen. Of omgekeerd natuurlijk, die vanaf de overkant naar Loosdrecht willen om bij de Porseleinhaven wat te eten.”

Stewardessen

Vrijwilligers vinden, zeker ook technisch kundige, leek aan het begin van het seizoen nog een probleem, maar dat is enorm meegevallen, meldt het tweetal. ,,We hebben er nu zo’n vijftig voor beide fietsboten, voor die van Loosdrecht en die over de Vecht. Dat is ruim voldoende, we hebben nu zelfs een reservelijst. Er zitten heel kundige mensen tussen, zoals in Loosdrecht wonende stewardessen van de KLM en piloten die nu weinig tot geen werk hebben of met pensioen zijn. Die weten hoe je met passagiers omgaat natuurlijk.”

De Fuut

Over medewerking hebben de mannen en vrouwen van de Fietsboot evenmin te klagen. ,,Bij sponsor Galerie Wijdemeren mogen we de boot aanmeren voor onderhoud, daar krijgen we stroom, koffie en versnaperingen.” Met het waterschap wordt nog bekeken of de boot gedurende het vaarseizoen een steiger bij de Fuut als thuishaven kan krijgen. ,,We hopen dat dat lukt. Er was vrees dat commerciële boten daar zouden aanleggen, maar er staat nu een bordje dat de plek als halte voor de Fietsboot is gereserveerd.”

Noordhollands Dagblad 15 oktober 2020 – Hans van Keken