Wonderfeel in de startblokken voor zevende editie op 16, 17 en 18 juli

Het klassieke buitenmuziekfestival Wonderfeel staat in de startblokken voor de zevende editie.

Ondanks alle hobbels en kuilen die de pandemie met zich meebrengt, is het de organisatie gelukt om op de vertrouwde plek van buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland een, als vanouds, driedaags evenement op poten te zetten en wel op 16, 17 en 18 juli. De kaartverkoop gaat 27 mei van start.

Directeur Georges Mutsaerts toont zich een trots man. „De minister van cultuur sprak over de noodzaak van weerbaarheid en wendbaarheid van de sector. Nou, in juli staan we er. Daar ben ik trots op. Ik ben daarnaast trots op het publiek dat zich hongerig aan de poort meldt.”

Ook mede-directeur Tamar Brüggemann toont zich trots op hetgeen tot nu toe bereikt is. „Het vergt veel van een team om zo lang flexibel en wendbaar te zijn. In hoe veel bochten we ons al niet hebben moeten wringen…Nog steeds is er veel onzekerheid.”

Ruim zestig optredens

Wat wel zeker is, is dat Wonderfeel 2021 meer dan zestig optredens telt en dat elke dag is opgedeeld in twee ’shifts’: een overdag en een ’s avonds. Per shift is een keuze uit tien uitvoeringen. Het festival biedt daarmee plek aan duizend bezoekers per dag, zittend op anderhalve meter afstand. In voorgaande edities was plek voor drieduizend man per dag.

Mutsaerts: „Of het nog rendabel is? We hebben het zo ingericht dat we in principe op nul uitkomen. De tering is naar de nering gezet. Het programma en de podia zijn gehalveerd, maar er is niet ingeleverd op de kwaliteit.”

Wat eveneens overeind is gebleven is het principe van duurzaamheid. Bij de laatste live-editie, in 2019, waren er – om wat te noemen – gratis waterpunten op het terrein. Mutsaerts: ,,Er is toen geen flesje water verkocht. Duurzaamheid is een uitgangspunt in onze begroting. We willen onze footprint zo klein mogelijk houden. Zo is de catering van de crew volledig vegetarisch en de textiel van onze merchandise van honderd procent biologisch katoen.”

Betrokken

Het ligt in de lijn van de organisatie die zich op allerlei vlakken betrokken en verantwoordelijk toont. Hoewel de editie van 2020 vanwege corona geschrapt moest worden, werd veertig tot vijftig procent van de gages uitbetaald aan de gecontracteerde uitvoerenden. Het idee om Wonderfeel 2021 niet door te laten gaan, is mede met het oog op het financieel overleven van de artiesten geen moment bij de organisatie opgekomen. ,,Het is weer een kans voor ze om op te treden.”

Inhoudelijk werd betrokkenheid onder meer uitgedragen met de eigen productie ’Thin air’. Het stuk is op initiatief van Wonderfeel geschreven door Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki als ode aan de compassie en solidariteit in coronatijd. Inmiddels is wereldwijd op 57 festivals een eigen interpretatie uitgevoerd van ’Thin air’. Brüggemann: ,,Het is een muzikaal standbeeld dat uiteindelijk artistiek indrukwekkend is gebleken. Met deze eigen productie willen we bijdragen aan de ontwikkeling van de ’scene’.” ’Thin air’ zal tijdens Wonderfeel 2021 op verschillende plekken ’terugkomen’.

Poëzie

Een andere Wonderfeelproductie die uitgevoerd zal worden is ’They have waited long enough’ door Annelies Van Parys, Calliope Tsoupaki en Aftab Darvishi. ,,Over gender en empowerment van vrouwen”, aldus Brüggemann. Voorts brengt Celia Swart werk dat ze voor Wonderfeel maakte naar aanleiding van het winnen van de Keep an Eye Productieprijs 2021 en Akim Moiseenkov werk dat hij voor Wonderfeel maakte naar aanleiding van het winnen dezelfde prijs in 2020.

Vanwege corona is voor de zevende editie geput uit met name Nederlands talent en daarnaast talent uit Europa. Op het programma prijken namen en ensembles als het Nederlands Kamerkoor, Holland Baroque, het drietal Thomas Beijer, Noa Wildschut en Laetitia Gerards en Liza Ferschtman & Aidan Mikdad (halve finale Koningin Elisabeth Wedstrijd). Zij treden op een drietal podia op. Een vierde podium is ingeruimd voor poëzie met onder anderen voormalige Dichter des Vaderlands Anne Vegter.

Helsinki

Daarmee zet Wonderfeel dit keer weer een divers programma neer. Brüggemann: ,,Alle tijden en stijlen worden aangeraakt. Het hele spectrum komt aan bod en er zijn kruisbestuivingen tussen bijvoorbeeld pop en jazz. Het is een prettige smeltkroes.” Met dank overigens, benadrukken Brüggemann en Mutsaerts, aan de gemeenten Hilversum en Wijdemeren, die zich financieel en in de samenwerking ,,buitengewoon” ondersteunend hebben getoond.

Wonderfeel is muziek, natuur en uitstraling. ,,De manier waarop we klassieke muziek presenteren, de sfeer, is heel belangrijk”, stelt Brüggemann. Dat de organisatie er de afgelopen edities in is geslaagd om een aantrekkelijke omgeving neer te zetten voor de festivalgangers, blijkt uit de cijfers. Maar liefst 65 procent van het bezoek hoort op Wonderfeel muziek waar het normaal niet naar luistert.

O ja, mochten er Wonderfeel-liefhebbers zijn die na het festival op Schaep en Burgh nog meer willen of liefhebbers die er onverhoopt niet bij kunnen zijn: van 20 tot en met 22 augustus staat Wonderfeel Helsinki op stapel. In 2020 zou de eerste editie van het festival zijn, maar dat moest worden afgelast, dus beleeft Wonderfeel Helsinki dit jaar de eerste editie. Brüggemann: ,,En het zou toch prachtig zijn als er nóg een paar Wonderfeels op de wereld worden gezet?”

Gooi & Eemlander, Els Blom, 27 mei 2021